Újabb nyolc ember a vádlottak padján a pekingi CCTV-tűz ügyében

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 15. 13:51
Újabb nyolc ember ellen emeltek vádat annak a tűzesetnek a kapcsán, amelyben tavaly leégett a kínai központi televízió (CCTV) új épületegyüttesének luxusszállodája, mintegy 24 millió dolláros kárt okozva - jelentette a kínai média a hétvégén.

A vádlottak újabb csoportjának tagjai rossz minőségű, szabvány alatti termékek gyártása és értékesítése miatt kerülnek a bíróság elé, továbbá kötelességmulasztás és a nyomozás során a bizonyítási eljárás hátráltatásának vádja terheli még őket.

Idén márciusban 21 embert már elítéltek az ügyben: háromtól hét évig tartó szabadságvesztést kaptak. A tűzesetbe belebukott a CCTV első embere és helyettese, akik nyilvánosan is bocsánatot kértek a történtekért. Õk huszonöt társukkal adminisztratív fegyelmi büntetést kaptak, míg összesen 44 embernél vizsgálták a konkrét büntetőjogi felelősséget.

Az új körben van Luo Long a pekingi építészeti és műszaki minőségellenőrző állomás volt igazgatója, valamint vezető menedzserek, védőfalak, kötőgátak és más építőipari anyagok gyártóinak biztonsági ellenőrei.

A tűz tavaly február 9-én ütött ki, amikor a lampionünnep zárónapján tiltott helyen ünnepeltek tűzijátékkal, és az elszabadult petárdák lángra gyújtották a központi televízió új épületegyütteséhez tartozó - befejezés előtt álló - Mandarin Oriental luxushotelt. A 159 méter magas, harmincemeletes épület fáklyaként égett Peking üzleti negyedében, a hármas számú körgyűrű keleti autópályája mellett. A tűz oltása során egy tűzoltó meghalt, hat tűzoltó és két építőmunkás megsérült.

Másfél évvel az eset után az épület még mindig mementóként áll a CCTV új - használaton kívüli - 234 méteres központi épülete mellett, amely különleges építészeti megoldásaival, formájával 2008 óta Peking egyik nevezetessége.