Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ahol hisznek a kemény munkában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy friss felmérés szerint a kínai vállalkozók jelentős része úgy véli, 20 éven belül országuk lesz a világ legnagyobb gazdasága. A kutatás szerint a cégek úgy látják, a kemény munka biztosítja számukra a sikert - olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében.

Egyedülálló felmérést tett közzé a YouGov közreműködésével a Legatum Institute: a több mint kétezer válaszadóval készült felmérés az eddigi legnagyobb, kínai vállalkozók és vállalkozásvezetők részvételével készített kutatás, és mint ilyen, hasznos betekintést nyújt az ázsiai ország cégeinek üzleti és gazdasági felfogásába. A kutatók a kormányzati intézkedésekről, az állampolgárokról és az ország jövőjéről is kérdezték a vállalkozókat. A felmérés talán legfontosabb megállapítása, hogy a megkérdezettek 62 százaléka arra számít, Kína 20 éven belül a világ legnagyobb gazdasága lesz.

A kutatás során a cégtulajdonosok döntő többsége a pénzkeresést jelölte meg, mint a vállalkozás elindításának fő motivációját, de sokan jelezték, hogy fontosnak tartják munkájuk helyi környezetre gyakorolt hatását is. A többség úgy látja, öt éven belül jelentős javulás következik be az életében.

A felmérés szerint a vállalkozók 84 százalék úgy érzi, országa jó irányba halad, igaz csak 30 százalékuk szerint végez a kormány kiváló munkát ennek érdekében. Az államapparátus és az üzleti szféra viszonyát tekintve a cégvezetők és menedzserek többnyire elégedettségüknek adtak hangot, ám kiemelték, hogy az állami intézmények és a különböző jogszabályok gyakran gátolják az üzleti sikert. Mindazonáltal a válaszadók több mint fele a korrupciót nevezte meg, mint a vállalkozásokra legnagyobb veszélyt jelentő tényezőt.

A cégtulajdonosok és felsővezetők 85 százaléka véli úgy, hogy az emberekben meg lehet bízni, és 78 százalékuk látja úgy, hogy a kemény munka a legfontosabb érték a siker felé vezető úton. Összesen a válaszadók 81 százaléka hiszi, hogy polgártársaikra sokkal jellemzőbb a természetes vállalkozó szellem, mint bármely más társadalom tagjaira.