Oroszországban csökkent az erdőtüzek által érintett területek nagysága

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 14. 15:11
Oroszországban egy nap alatt nyolcezer hektárral csökkent az erdőtüzek által érintett területek nagysága - közölte Irina Andrianova, a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője. Jelenleg mintegy 56,2 ezer hektáron dúlnak a lángok, s csökkent a tűzfészkek száma is, 505-ről 480-ra.

Jelentősen javult a helyzet Moszkva környékén. Itt a pénteki adatokhoz képest majdnem a felére, 29-ről 16-ra apadt a tüzek száma. Ebből is hét erdőtüzet és kilenc tőzegtüzet tartanak nyilván. Az orosz főváros határában egyébként kilenc repülőgép és helikopter segédkezik a lángok megfékezésében.

Két C-130-as típusú amerikai szállítógép fedélzeten tűz ellen védő ruhák és víz tárolására alkalmas tartályok érkeztek az Egyesült Államokból szombat reggel az erődtüzek elleni segítség jegyében - közölte az orosz tévé. A következő napokban két másik amerikai repülőgép is érkezik, valamint egy további bérelt repülőgép Kalifornia államból.

A gépeket fogadva Valerij Csujkov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik illetékese kijelentette: soha nem felejtik el ezt a gesztust, azt, hogy ebben a nehéz helyzetben az amerikaiak segítséget nyújtottak. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a segély mértéke eléri a 4,5 millió dollárt.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Moszkvában szombaton a korábbiakhoz képest már nem lesz akkora a hőség, 27-32 Celsius-fokot mutat majd a hőmérő, s vasárnap is hasonló melegre lehet számítani. Ugyanakkor a légszennyezettség mértékét felügyelő Moszekomonitoring intézet szombati beszámolója szerint az elkövetkező napokban is érezni lehet még az égésszagot az orosz fővárosban.