Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felfüggesztik az utolsó európai ősrengeteg fáinak kivágását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom nyomására felfüggesztik a fák kivágását Európa utolsó ősrengetegében, a lengyelországi bialowiezai erdőben.

"Sikerült megállapodást kötni a lengyel környezetvédelmi minisztériummal arról, hogy az idén már csak az értékes természeti terület határain kívül folytatják a fakivágást. Ez nagy lépés ennek a kivételes erdőnek a védelmében" - közölte pénteken a mozgalom lengyelországi szárnyának a vezetője.

A megállapodás megkötése után a Greenpeace aktivistái - köztük egy magyar tiltakozó - befejezték a szerdán kezdett tüntetést a minisztériumnál. Az ügy ezzel azonban még nem jutott nyugvópontra, mert jövőre újabb megállapodást kell kötni, és a szervezet azt is szeretné elérni, hogy növeljék a védett terület nagyságát. Andrzej Kraszewski környezetvédelmi miniszter ezt maga is pártolja, de szerinte a helyi hatóságok az illetékesek az ügyben.

A környezetvédők már Brüsszelben is panaszt tettek a fakivágás miatt, mivel úgy vélik, hogy az ellentétben áll az Európai Bizottság irányelveivel, konkrétan azzal, amely a madarak fészkelési lehetőségeinek védelmével foglalkozik. Az erdészeti hatóságok azzal védekeztek, hogy csak a beteg fákat távolították el, megakadályozván a rovarkártevők elszaporodását.

A lengyel és fehérorosz határ térségében húzódó, 140 ezer hektáros ősrengetegben más ritka állatokon kívül mintegy 800 európai bölény él szabadon.