Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Melyik a legjobb felsőoktatási intézmény?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy massachusettsi kis magánfőiskola szerezte meg az első helyet a legjobb egyesült államokbeli felsőoktatási intézmények listáján olyan egyetemeket maga mögé utasítva, mint a Harvard vagy a Yale.

A Forbes.com által összeállított rangsorban a mintegy 2200 diákkal rendelkező Williams College végzett az első helyen, a második a Princeton, a harmadik pedig a szintén Massachusetts állambeli Amherst College lett. Õket a West Point katonai akadémia és a Massachusetts Institute of Technology, vagyis az MIT követi. A Harvardnak "csak" a nyolcadik, a Yale-nek pedig a tizedik hely jutott.

"Mindig örömteli, ha az ország legjobb intézményei közé sorolják az iskolát" - reagált az eredményre William Wagner, a Williams College dékánja.

A Forbes és a washingtoni Center for College Affordability and Productivity (CCAP) a tandíjat, a végzett hallgatók fizetéseit és a diákok tapasztalatait figyelembe véve állította össze a listát immár harmadik alkalommal. Azt is megnézték, hogy az egyes iskolák tanárai és diákjai közül hányan nyerték el a tekintélyes nemzetközi Rhodes-ösztöndíjat vagy a Nobel-díjat, de felhasználták több olyan honlap adatait is, amelyen a hallgatók professzoraikat és a felsőoktatásban szerzett tapasztalataikat értékelik (például a RateMyProfessors.com vagy a MyPlan.com).

Azok az iskolák, amelyek nem terhelik agyon diákhitelekkel a hallgatóikat, illetve azok, ahol kis létszámú csoportokban folyik az oktatás, általában jobban szerepeltek - mondta David Ewalt, a Forbes szerkesztője, hozzátéve: ha megnézi az ember a tavalyi és az idei lista első tíz helyezettjét, nagyon sok az átfedés.

Az állami egyetemek közül a University of Virginia érte el e legjobb helyezést, 44. lett.

Valamilyen szinten igaz az, hogy "azt kapod, amit megfizetsz". A magániskolák alacsonyan tudják tartani a tanulói csoportok létszámát. Vannak nagyszerű állami egyetemek, de a magániskolák általában nagyon jól teljesítenek a rangsorban - tette hozzá Ewalt.

A Forbes/CCAP-listához az Egyesült Államokban akkreditált mintegy 6600 felsőoktatási intézmény 9 százalékát vizsgálták.