eur:
393.53
usd:
368.23
bux:
66130.42
2024. április 24. szerda György

Magyarok is részt vesznek a japán és európai szélsőjobboldali pártok tokiói tanácskozásán

Nyolc európai szélsőjobboldali párt és egy japán nacionalista mozgalom képviselői tanácskoznak csütörtöktől a japán fővárosban.

Az Iszuikai japán mozgalom szervezte első ilyen jellegű tanácskozáson, amelynek fő témája az önazonossági válság és az elöregedés, a 82 éves Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke, Adam Walker, a Brit Nemzeti Párt második számú vezetője, valamint hat másik európai ország - Ausztria, Belgium, Magyarország, Portugália, Románia és Spanyolország - szélsőjobboldali pártjainak képviselői vesznek részt. A hírből nem derül ki, mely magyar párt képviselteti magát a rendezvényen.

A legtöbb európai országtól eltérően Japánban nem működik szélsőjobboldali párt, csak nacionalista mozgalmak. A Kimura Micuhiro vezette, 1972-ben alapított Iszuikainak mintegy száz tagja van, és tagadja egyebek közt a japán császári hadseregnek tulajdonított, a második világháború előtt és alatt Ázsiában elkövetett kegyetlenkedések mértékét.

Bruno Gollnisch, az FN alelnöke, aki szintén jelen van a tanácskozáson, "világpremiernek" nevezte az eseményt. "Sok európaival kapcsolatban állunk, de nincs mindannyiunknak kapcsolata Európán kívüli országokkal" - mondta.

Gollnisch az európaiaktól "nagyban különböző országokkal való kultúrák közötti párbeszéd kezdetének" nevezte a tanácskozást. Megjegyezte, hogy Japán is hasonló gondokkal küzd: a lakosság elöregedésével és a nemzeti önazonosság válságával.

A tanácskozás képviselői szombaton ellátogatnak a Jaszukuni szentélybe, amely a Japánért elesett 2,5 millió katonának - köztük a szövetségesek által elítélt 14 háborús bűnösnek - állít emléket.

Újságírói kérdésre válaszolva Le Pen megjegyezte, hogy a látogatással kapcsolatosan nincs komplexusa. "Nem zavar, hogy fejet hajtsak egy ellenlábas vagy ellenséges ország egykori harcosai előtt" - mondta. Hozzátette, hogy "háborús bűnös nem csak a legyőzöttek között van, hanem a győztesek között is", felidézve a Hirosimára és Nagaszakira ledobott amerikai atombombák példáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×