Csernobilhoz közelítenek a lángok

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 12. 12:19
Tőzegmocsarak égnek az észak-ukrajnai Csernobiltól mintegy 60 kilométerre délre, csaknem két hektárnyi területen - közölte csütörtökön az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik szóvivője.

A szóvivő szerint a tűz hétfő óta ég, de "a helyzet nem veszélyes". Ismert, hogy a csernobili atomerőmű 4. számú reaktorblokkjában 1986. április 26-ára virradóra történt robbanás volt a békés atomenergia-felhasználás történtének legsúlyosabb katasztrófája. Az erőmű utolsó, működőképes 3. reaktorát 2000-ben állították le végleg.

A Kijevtől 60 kilométerre északra, Csernobiltól 60 kilométerre délre fekvő Szosznivka faluban keletkezett tüzet még csütörtökön vagy legkésőbb pénteken eloltják - mondta Viktorija Ruban, a tárca szóvivője. "A tűz nem jelent veszélyt" - tette hozzá a szóvivő.

A csernobili erőmű körül a katasztrófa után 30 kilométeres sugarú biztonsági övezetet alakítottak ki. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának honlapján olvasható közlemény szerint Kijev megyében az elmúlt héten a tűzoltók naponta több mint 20 tüzet oltottak el falvak közelében.

Ukrajna Oroszországtól hasonlóan szenved az erdő- és tőzegtüzek kísérte szokatlan hőségtől.

Az orosz erdőfelügyelet szerdán beszámolt arról, hogy az Ukrajnával és Fehéroroszországgal határos nyugat-oroszországi Brjanszki területen is erdőtüzek pusztítottak.