eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Obama kitart az Iraki küldetés befejezése mellett

Barack Obama amerikai elnök kitart az eredeti elképzelés mellett, miszerint az amerikai csapatok iraki harci küldetése az eredeti terveknek megfelelően, augusztus végén véget ér - jelentette ki szerdán Washingtonban a Fehér Ház szóvivője.

Obama katonai vezetőkkel, valamint nemzetbiztonsági stábjának tagjaival tanácskozva elégedetten nyilatkozot az országban elért haladásról, amely képessé teszi az iraki haderőt arra, hogy a tervezett időben vegye át a biztonsági műveleteket - mondta Robert Gibbs szóvivő.

Az elnök Hillary Clinton külügy-, és Robert Gates védelmi miniszterrel, valamint James Jones nemzetbiztonsági tanácsadóval és (videokonferencia útján) Ray Odierno tábornokkal, az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnokával folytatott eszmecserét.

Gibbs úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi, viszonylagos nyugalom ellenére, az augusztus 31-i határidőt megelőzően várhatóan megnövekszik az erőszakos cselekmények száma.

Az iraki vezetéssel egyetértésben elfogadott kivonulási menetrend szerint a hónap végén véget ér az amerikai csapatok harci küldetése Irakban, s 2011. végéig hazatér a közel-keleti országban kizárólag kiképzési céllal hátrahagyott 50 ezer katona is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×