Obama kitart az Iraki küldetés befejezése mellett

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 11. 22:51
Barack Obama amerikai elnök kitart az eredeti elképzelés mellett, miszerint az amerikai csapatok iraki harci küldetése az eredeti terveknek megfelelően, augusztus végén véget ér - jelentette ki szerdán Washingtonban a Fehér Ház szóvivője.

Obama katonai vezetőkkel, valamint nemzetbiztonsági stábjának tagjaival tanácskozva elégedetten nyilatkozot az országban elért haladásról, amely képessé teszi az iraki haderőt arra, hogy a tervezett időben vegye át a biztonsági műveleteket - mondta Robert Gibbs szóvivő.

Az elnök Hillary Clinton külügy-, és Robert Gates védelmi miniszterrel, valamint James Jones nemzetbiztonsági tanácsadóval és (videokonferencia útján) Ray Odierno tábornokkal, az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnokával folytatott eszmecserét.

Gibbs úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi, viszonylagos nyugalom ellenére, az augusztus 31-i határidőt megelőzően várhatóan megnövekszik az erőszakos cselekmények száma.

Az iraki vezetéssel egyetértésben elfogadott kivonulási menetrend szerint a hónap végén véget ér az amerikai csapatok harci küldetése Irakban, s 2011. végéig hazatér a közel-keleti országban kizárólag kiképzési céllal hátrahagyott 50 ezer katona is.