eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fantomhajó szennyezte olajjal a riói strandokat

Egy egyenlőre ismeretlen olajszállító hajó lehet a felelős a Rio de Janeiro strandjait szennyező olajrétegért, amely több pingvin pusztulását is okozta - közölte egy brazil tengerészeti illetékes.

"Az olaj nagyon híg és már majdnem a környék összes strandját elérte. Nem tűnik nagyobb balesetnek. Úgy látszik, egy tankhajóból származik, amely kitisztította tartályait" - magyarázta Walter Bombada, a Rio de Janeirói kikötő hatósági vezetője, az O Globo hírlapnak.

Az olajréteget Rio de Janeirótól 160 kilométerre északra találták, egy egyébként tiszta strandos területen. Mintegy 20 pingvint találtak elpusztulva a strandokon.

Brazília állami kézben lévő olajcége, a Petrobras közölte, hogy segíteni fog a strandok megtisztításában. Bejelentették, hogy elemzik az olaj összetételét, de a környék vizsgálatakor nem találtak olyan olajrétegre, mely megmutatta volna, pontosan melyik hajóról származik a szennyeződés.

A brazil haditengerészet felkért 320 hajót, melyek a környék közelében haladtak el az elmúlt 4 nap alatt, hogy küldjenek mintákat a szállított nyersolajból.

Ha sikerül a hajót azonosítani, tulajdonosát akár 25 millió dollár (5,5 milliárd forint) környezetszennyezési bírsággal is megbüntethetik.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×