eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nem várt inflációs adatok Németországban

Németországban a vártnál nagyobb volt az infláció júliusban. Az Európai Unió legnagyobb országában a fogyasztói árak 0,3 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a német statisztikai hivatal kedden közölt végleges adatai szerint.

Elemzők arra számítottak, hogy a hivatal megerősíti az előzetes becslést, amelyek a 16 szövetségi tartomány közül 6 adatai alapján azt mutatták, hogy havi szinten 0,2 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a 82 millió lakosú országban.

Az idén eddig júliusban emelkedtek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak éves szinten, a drágulás azonban még így is a monetáris politika által megszabott 2 százalékos határ alatt van.

Júniusban még 0,9 százalékos 12 havi inflációt regisztráltak. A rátát az energia és a szezonális élelmiszerek drágulása hajtotta fel. A háztartások kiadásaiban bő 10 százalékot képviselő energia és szezonális élelmiszerek nélkül számolva 0,6 százalék volna az éves infláció.

Júniusban havi szinten 0,1 százalékos drágulást mértek. Az emelkedés főként a nyaralási szezon hatása; a tanítási szünet és a szabadságolások kezdetével a fogyasztóknak többet kell fizetniük a közlekedésért és a szállásért, a repülőjegyek ára például 13,9 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit a Destatis közleménye szerint.

Az uniós módszertan alapján számított infláció (HICP) havi összevetésben 0,3 százalék, éves szinten 1,2 százalék volt júliusban. A végleges adat azonos az előzetesen közölttel, és megegyezik a szakértői várakozásokkal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×