eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Veszélyes a Jobbik erdélyi terjeszkedése az erdélyi magyar sajtó szerint

Veszélyes a Jobbik erdélyi terjeszkedése az erdélyi magyarság önrendelkezési terveire nézve - írta a romániai magyar sajtó.

A Krónika című kolozsvári napilap és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) egyaránt beszámol arról, hogy a Jobbik újabb baráti köröket tervez alapítani, miután a hétvégén létrehozta a marosvásárhelyit.

A Krónika újságírója szerint a baj az, hogy a Jobbik a gesztusok szintjén el tudja hitetni a "forrófejűbb" vagy elkeseredett határon túliakkal, hogy érdemben is tesz értük valamit. A lap utal arra, hogy egy román konzervatív párti politikus vasárnap kérte Szegedi Csanádnak, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének Romániából való kitiltását. Ennek kapcsán a szerző megállapítja, hogy "kellő rosszindulattal bármi belemagyarázható a Jobbik erdélyi haknizásaiba, és bizonyos körökből nem hiányzik a rosszindulat".

A szerző szerint "a romániai magyaroknak az hiányzik a legkevésbé, hogy önrendelkezési törekvéseiket egy magángárdát gründoló, cigányozó-zsidózó párttal azonosítsák, vagy hogy Tőkés Lászlót, az Európai Parlament (EP) alelnökét az EP-ben egy kuka tetejéről ebédelő Szegedi Csanáddal emlegessék egy lapon". Ennek kivédése nemcsak az erdélyieken múlik - folytatja a szerző -, hanem az anyaországi kormánypártokon is, amelyeknek nem lenne szabad engedniük, hogy a határon túliakkal való közvetlen kapcsolattartást a Jobbik sajátítsa ki - olvasható a Krónikában.

Az ÚMSZ kommentátora is arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdélyi magyar autonómiatörekvések lejáratásának legjobb eszköze, ha összemossák a szélsőséggel. Ezt annak kapcsán állapítja meg, hogy a román ügyészség bűnvádi eljárást indított a Székely Gárda három tagja ellen, akik Csíkszeredában egy antiszemita plakátot helyeztek el egy bevásárlóközpont mellett. A lap idézi Szőcs Tibort, az egyik gyanúsítottat, aki szerint a román hatóságok az autonómia ügye melletti elkötelezettségük miatt nyomoznak ellenük.

Az újság kommentátora szerint ez provokáció, hiszen a plakáton szó sem volt autonómiáról csak antiszemitizmusról. Rámutat: a román politikum hosszú ideje lámpással keresi a szélsőséges magyar szervezeteket, illetve az ilyen megnyilvánulásokat, hogy aztán rájuk hivatkozva a teljes magyar érdekvédelmet megbélyegezzék, lejárassák, esetleg betiltsák. A szerző szerint nem lehet kizárni, hogy a székely gárdások ostoba és olcsó provokációjukkal - tudatosan vagy akaratlanul - ennek a tervnek a megvalósításához nyújtanak segítő kezet - olvasható az ÚMSZ-ben.

A lap külön tudósításban számol be arról, hogy a magyar többségű Hargita megyei önkormányzat immár nemcsak finanszírozója, hanem társszervezője az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezte EMI-tábornak, amelynek egyik meghívottja az idén is Vona Gábor. A lap szerint a héten megrendezendő tábor támogatását tavaly óta szinte a kétszeresére növelte az önkormányzat az elmélyülő romániai gazdasági válság ellenére.

Borboly Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott megyei önkormányzati elnök tavaly a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett önkormányzat nem működhet ideológiai szűrőként - írja az ÚMSZ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×