Orosz erdőtüzek: nem Moszkvában a legrosszabb a helyzet

Infostart
2010. augusztus 9. 21:41
Az oroszok mindig összefognak, ha baj van, a vezetés azonban még a régi rendszer reflexei alapján irányítja a szmog, a tűz és a hőség elleni védekezést - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő.

A 60-as és a 70-es években is hatalmas tüzek pusztítottak Moszkva körül, de azokban az időkben totális hírzárlat volt - mondta az InfoRádiónak Kun Miklós történész, aki azonban hozzátette: furcsa módon most is erős, főleg az internetes hírportálokra jellemző öncenzúra működik.

Az Oroszország-szakértő szerint pozitívum, hogy Moszkva elfogadja a külföldi segítséget. Érkezik segítség Németországból, Lengyelországból és Ukrajnából is.

A történész kiemelte, hogy komoly gazdasági hatásai vannak a pusztító erdőtüzeknek. Oroszország az utóbbi időkben jól állt gabonaexport terén, mert az elmúlt két év kitűnő termést hozott. Ennek köszönhetően viszonylag alacsonyan lehetett tartani a belföldi árakat, ám Vlagyimir Putyin kormányfő a katasztrófahelyzetre tekintettel leállíttatta az exportot.

Nem Moszkvában a legveszélyesebb a helyzet

Kun Miklós felhívta arra a figyelmet, hogy nemcsak Moszkva környékén tombolnak erdőtüzek, amelyek már finnországi területeket is veszélyeztetnek. Szentpétervár környékén is pusztítanak a lángok, és nem Moszkvában a legveszélyesebb a helyzet, hanem Közép-Oroszországban, Nyizsnyij Novgorod és Voronyes környékén.

Németország egyébként már bezáratta a követségét és konzuli részlegét, Lengyelország és Kanada visszahívta diplomatáinak egy részét, az olasz külügyminisztérium pedig azt javasolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak Oroszországba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást