Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagaszaki: soha ennyi ország nem vett részt a megemlékezésen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harminckét ország képviseltette magát a Nagaszaki elleni amerikai atomtámadás 65. évfordulóján, hétfőn rendezett megemlékezésen, ami rekordnak számít.

Köztük volt Nagy-Britannia és Franciaország is, amelyeknek képviselői három nappal korábban ott voltak a hirosimai megemlékezésen. John Roos amerikai nagykövet viszont, akinek személyében hazája szintén először képviseltette magát az első atombomba ledobására emlékező idei ünnepségen Hirosimában, elfoglaltságára hivatkozva távol maradt a nagaszaki ceremóniától, és Washington más képviselője sem ment el arra.

Igaz, Roos rögtön tavalyi hivatalba lépése után ellátogatott Hirosimába.

A sok ország által atomhatalomnak tekintett Izrael képviselője is először vett részt a minden évben megrendezett megemlékezésen.

"Nagaszaki - Hirosimával együtt - továbbra is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a világ megszabaduljon minden atomfegyvertől" - mondta az ünnepségen Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere.

A résztvevők egyperces néma csenddel emlékeztek helyi idő szerint 11 óra 2 perckor, amikor 65 évvel ezelőtt az amerikai pilóták ledobták a városra a "kövér embernek" elnevezett plutóniumbombát. A keletkezett hőség és radioaktív sugárzás mintegy 80 ezer ember életét követelte akkor, illetve hónapokon belül. A hirosimai támadásnak 140 ezer halálos áldozata volt.