Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terroristák riasztják el a turistákat Görögországtól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hadat üzent a turistáknak egy görög terrorszervezet. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő úgy véli: a fenyegetést nem kell nagyon komolyan venni. Fokasz Nikosz ugyanakkor leszögezte: a politikai terrorizmus újjáéledt az országban; így ez az üzenet, valamint a gazdasági válság miatt bevezetett szigorítások a szélsőséges erőknek kedveznek, és károkat okozhatnak a görög turizmusnak.

A Görögországban újra támadásba lendült a Forradalmárok Szektája elnevezésű csoport, amely immár nyíltan hadat üzent az államnak és a turistáknak is. Fokasz Nikosz az InfoRádiónak azonban elmondta: nem kell szó szerint venni ezt a fenyegetést, a görög sajtó is csak sokadik hírként közölte.

Az ELTE tanára hozzátette: nem újdonság a terrorizmus jelenléte Görögországban, ahol a hetvenes évek közepe óta folyamatosak a politikai motivációjú terrorcselekmények, és csak az 2004-es athéni olimpia idejére sikerült megfékezni azokat.

A Görögország-szakértő azonban kiemelte: újdonságnak számít, hogy a terroristák célpontként jelölik meg a turizmust.

A terrorfenyegetettség mellett a válság is rossz hírét kelti az országnak, hiszen a kormány intézkedéseire adott reakciók gyakran halálos áldozattal járó összetűzésekbe torkollanak. A nemrég véget ért fuvarozók sztrájkja is leginkább a turistákat érintette.

Fokasz Nikosz elmondta: becslések szerint Görögországban a turizmusból adódó bevételek 7-9 százalékkal fognak visszaesni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa