Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi okozza az elképesztő hőséget Moszkvában?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 1500 halálos áldozata van az évszázados rekordokat megdöntő hőhullámnak Moszkvában és környékén. Az öt hete tartó hőség erdőtüzeket és áramkimaradásokat okoz, sőt már az állami gabonatartalékot is meg kellett nyitni. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő elmondta: a moszkvaiaknak még sokáig kell elviselniük a szokatlanul tartós kánikulát.

Már július eleje óta tombol a hőség Oroszországban. Moszkvában és környékén ötödik hete 35 fok feletti csúcshőmérsékletet mérnek, és az InfoRádiónak nyilatkozó akadémikus szerint a héten szinte biztosan kitart ez a szokatlanul nagy meleg, de később is csak hat-nyolc fokkal hűl le a levegő.

Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke hangsúlyozta: nem véletlen, hogy hatalmas erdőtüzek pusztítanak a térségben, hiszen ekkora hőségben elég egyetlen eldobott cigarettacsikk is a katasztrófához.

A moszkvai kánikulát egy nagy nyomású légköri képződmény okozza, amelyre a leszálló áramlások a jellemzőek, ezért gyakorlatilag nincs felhőképződés - magyarázta a szakember, aki kiemelte: gyakoriak az ilyen időjárási viszonyok a térségben, de a mostani hőség tartóssága rendkívülinek számít.

Hozzátette: a globális felmelegedéshez kapcsolódva az ehhez hasonló extrém időjárási helyzetek száma és intenzitása fokozódik. Számítások szerint Magyarországon is folyamatosan növekszik a hőségriasztással jellemezhető napok száma.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa