eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Reménykedik a román kormány

Románia jövőre 1,5-2 százalékos gazdasági növekedést céloz meg, 3 százalékos - plusz/mínusz egy százalékpont - infláció mellett, a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás értelmében - közölte kedden Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter. A román gazdaság immár hatodik negyedéve van recesszióban.

A román bruttó hazai termék várhatóan 1,7-1,9 százalékkal csökken az idén - jelentette ki még pénteken Vladescu.

Korábban a Nemzetközi Valutaalap és Bukarest arra számított, hogy 2010-ben a román gazdaság stagnálni fog, vagy legrosszabb esetben a GDP 0,5 százalékkal csökken a tavalyi értékhez képest.

A román kormány azonban öt százalékponttal emelte júliustól az áfát, és egyéb adók bevezetésére is rákényszerült az államháztartási hiánycél teljesítése érdekében, ezért most felül kell vizsgálni a gazdaság idei várható teljesítményét.

A tárcavezető - akit az Agerpres hírügynökség idézett - elmondta, hogy az idei államháztartási hiánycél nem változik, így az idén a költségvetés hiányának nem szabad meghaladnia a korábban az IMF-el közösen megállapított GDP-arányos 6,8 százalékot.

Várhatóan szerdáig tartózkodik Bukarestben az IMF küldöttsége, amely a tavaly márciusban a washingtoni pénzintézet szervezésében megkötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelegyezmény soron következő felülvizsgálatát végzi. Ennek tétje, hogy Románia megkaphatja-e a hitel több mint 900 millió euró értékű, hatodik részletét.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×