Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Reménykedik a román kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Románia jövőre 1,5-2 százalékos gazdasági növekedést céloz meg, 3 százalékos - plusz/mínusz egy százalékpont - infláció mellett, a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás értelmében - közölte kedden Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter. A román gazdaság immár hatodik negyedéve van recesszióban.

A román bruttó hazai termék várhatóan 1,7-1,9 százalékkal csökken az idén - jelentette ki még pénteken Vladescu.

Korábban a Nemzetközi Valutaalap és Bukarest arra számított, hogy 2010-ben a román gazdaság stagnálni fog, vagy legrosszabb esetben a GDP 0,5 százalékkal csökken a tavalyi értékhez képest.

A román kormány azonban öt százalékponttal emelte júliustól az áfát, és egyéb adók bevezetésére is rákényszerült az államháztartási hiánycél teljesítése érdekében, ezért most felül kell vizsgálni a gazdaság idei várható teljesítményét.

A tárcavezető - akit az Agerpres hírügynökség idézett - elmondta, hogy az idei államháztartási hiánycél nem változik, így az idén a költségvetés hiányának nem szabad meghaladnia a korábban az IMF-el közösen megállapított GDP-arányos 6,8 százalékot.

Várhatóan szerdáig tartózkodik Bukarestben az IMF küldöttsége, amely a tavaly márciusban a washingtoni pénzintézet szervezésében megkötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelegyezmény soron következő felülvizsgálatát végzi. Ennek tétje, hogy Románia megkaphatja-e a hitel több mint 900 millió euró értékű, hatodik részletét.