eur:
395.26
usd:
371.68
bux:
66273.8
2024. április 16. kedd Csongor

Mocsarak kiszárítása miatt ítélték halálra a politikust

A megdöntött iraki diktatúra egykori vezetőinek perében halálra ítéltek egy politikust a déli országrészben lévő mocsarak kiszárítása miatt, amelyre azért volt szükség, hogy leverhessék az ott élő felkelőket.

A keddi bejelentés szerint a bagdadi bíróság hétfőn hozott halálos ítéletet Mezbán Hider Hádi, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának tagja ellen, Abdel-Gani Gafur életfogytig tartó elzárást kapott, míg Vatbán Ibrahím al-Haszant, Szaddám Huszein akkori elnök féltestvérét bizonyítékok hiányában felmentették.

A mocsárlakó síiták felkelése az első öbölháború után, 1991-ben tört ki. A 15-20 ezer négyzetkilométer kiterjedésű lápvidék 90 százalékát Szaddám Huszein döntésére különféle eszközökkel, köztük vegyi fegyverekkel kiszárították, hogy ne nyújthasson menedéket a felkelőknek. Lakossága 250 ezer főről 30 ezerre csökkent.

A pusztítást az ENSZ a világtörténelem egyik legsúlyosabb környezetkárosító bűncselekményének tartja.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:47
×
×
×
×