Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovák külügyminiszter a KMKF-ről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák külügyminiszter szerint jó szándékkal és párbeszéddel rendezhető, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) ne a magyar Országgyűlés intézményeként működjön.

Mikulás Dzurinda a hét végén a pozsonyi TASR hírügynökség azon kérdésére válaszolt így, hogy kezdeményez-e Szlovákia valamilyen lépést a KMKF ügyében.

A szlovák diplomácia vezetője úgy vélte: Bugár Béla, a Híd elnöke "nagyon okosan és felelősségteljesen" nyilatkozott, amikor kijelentette, kérni fogja annak a magyar parlamenti határozatnak a megszüntetését, amellyel a fórumot a budapesti törvényhozásnak rendelték alá.

"Az új szlovák kormány is határozottan elutasítja olyan intézményes kapcsolatok létesítését szlovákiai polgárok és egy idegen állam között, amelyekről nem született kétoldalú egyezség. Továbbra is következetesen ellenezzük azt, hogy beavatkozzanak Szlovákia belügyeibe - szögezte le Dzurinda.

Hozzátette, konstruktív párbeszédet tervez Budapesttel annak érdekében, hogy "előre nézzünk, hogy a légkört tisztábbá tegyük, és baráti hangot üssünk meg".

Bugár július közepén nyilatkozott a KMKF ügyében: "Első lépéseimet megpróbálom Magyarország felé irányítani. Meggyőzni őket, hogy vannak bizonyos lehetőségek arra, miként tegyenek kis lépést vagy valamilyen gesztust Szlovákia irányába, de a szlovákiai magyarok felé is, például azzal a határozattal, amely szerint a KMKF a magyar parlament alá tartozik. Ha ezt a határozatot érvénytelenítenék, az már legalábbis jele lenne annak, hogy értik, mi volt az, ami zavaró volt" - jelentette ki a Híd elnöke pozsonyi SITA hírügynökségnek adott interjújában.

A politikus közlése szerint Semjén Zsolt, a magyar kormány alelnöke levelet küldött a Hídnak, amelyben felszólította a pártot, fejtse ki álláspontját, mit szeretne megváltoztatni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán.

A Híd a júniusi szlovákiai parlamenti választáson bejutott a törvényhozásba, míg a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) nem sikerült átlépnie az ötszázalékos küszöböt.