eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Szlovák külügyminiszter a KMKF-ről

A szlovák külügyminiszter szerint jó szándékkal és párbeszéddel rendezhető, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) ne a magyar Országgyűlés intézményeként működjön.

Mikulás Dzurinda a hét végén a pozsonyi TASR hírügynökség azon kérdésére válaszolt így, hogy kezdeményez-e Szlovákia valamilyen lépést a KMKF ügyében.

A szlovák diplomácia vezetője úgy vélte: Bugár Béla, a Híd elnöke "nagyon okosan és felelősségteljesen" nyilatkozott, amikor kijelentette, kérni fogja annak a magyar parlamenti határozatnak a megszüntetését, amellyel a fórumot a budapesti törvényhozásnak rendelték alá.

"Az új szlovák kormány is határozottan elutasítja olyan intézményes kapcsolatok létesítését szlovákiai polgárok és egy idegen állam között, amelyekről nem született kétoldalú egyezség. Továbbra is következetesen ellenezzük azt, hogy beavatkozzanak Szlovákia belügyeibe - szögezte le Dzurinda.

Hozzátette, konstruktív párbeszédet tervez Budapesttel annak érdekében, hogy "előre nézzünk, hogy a légkört tisztábbá tegyük, és baráti hangot üssünk meg".

Bugár július közepén nyilatkozott a KMKF ügyében: "Első lépéseimet megpróbálom Magyarország felé irányítani. Meggyőzni őket, hogy vannak bizonyos lehetőségek arra, miként tegyenek kis lépést vagy valamilyen gesztust Szlovákia irányába, de a szlovákiai magyarok felé is, például azzal a határozattal, amely szerint a KMKF a magyar parlament alá tartozik. Ha ezt a határozatot érvénytelenítenék, az már legalábbis jele lenne annak, hogy értik, mi volt az, ami zavaró volt" - jelentette ki a Híd elnöke pozsonyi SITA hírügynökségnek adott interjújában.

A politikus közlése szerint Semjén Zsolt, a magyar kormány alelnöke levelet küldött a Hídnak, amelyben felszólította a pártot, fejtse ki álláspontját, mit szeretne megváltoztatni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán.

A Híd a júniusi szlovákiai parlamenti választáson bejutott a törvényhozásba, míg a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) nem sikerült átlépnie az ötszázalékos küszöböt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×