eur:
394.46
usd:
370.46
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Gondatlanságból nyilvánosságra kerültek a cseh ügynökök nevei

Gondatlanságból nyilvánosságra kerültek a cseh titkosszolgálatok ügynökeinek nevei, akiknek így veszélybe került az életük - írja a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap hétfőn.

A hibát a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet (USTR) követte el. Az UTRS áprilisban az interneten közzétette a volt kommunista kémek és felderítők neveit, miközben megfeledkezett arról, hogy közülük számosan továbbra is dolgoznak a cseh titkosszolgálatoknak.

A névsor június végéig volt szabadon hozzáférhető, de amikor rájöttek a hibára, az jegyzéket eltávolították az internetről. Az egész névsor mintegy 380 nevet tartalmazott - írja a cseh napilap.

"Az ügy veszélyeztetheti biztonságukat. Bizonyos kockázatok léteznek" - ismerte el Zdenek Hazdra, az intézet megbízott igazgatója. "A katonai hírszerzés problémaként értékelte ki a történeteket, de úgy véljük, hogy a felderítő tevékenységünket közvetlen veszély nem fenyegeti" - hangoztatta nyilatkozatában Jan Pejsek, a védelmi minisztérium sajtóosztályának munkatársa.

"Ha ez valóban megtörtént, akkor az nagy balhé. Azokat az embereket azonnal haza kell rendelni" - reagált a hírre Jirí Ruzek, a cseh katonai felderítés volt igazgatója.

A Mladá Fronta Dnes úgy tudja, hogy a névsorban néhány cseh diplomata neve is megtalálható, akik még a közelmúltban is különféle tisztségeket töltöttek be a diplomáciai képviseleteken egyebek között Oroszországban, Ukrajnában, Macedóniában. Mivel a névsor a világhálóról eltűnt, utólag nehéz megmondani, hogy hány embert, hány ma is aktív ügynököt árult el az UTRS gondatlansága.

"Már tudok a dologról, már tudom, hogy elárultak, felfedtek. Hogy sért-e vagy bosszant-e ez engem. Na ez gyenge kifejezés. Egy normális országban ilyen egyáltalán nem történhetett volna meg" - kommentálta az esetet az egyik felfedett, név nélkül nyilatkozó cseh ügynök az újságban.

A cseh katonai felderítés külföldi ügynökeinek legfontosabb feladata, hogy titkos és fontos információkat szerezzenek be az idegen hadseregekről, a fegyverkezési programokról, s többen közülük megpróbálnak bejutnia terrorista, illetve szélsőséges csoportok struktúráiba is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×