eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Brit lap: Iráni bevetést gyakorolva zuhanhatott le az izraeli helikopter Romániában

Iráni bevetést gyakorolva zuhanhatott le az izraeli helikopter Romániában a múlt héten - írta egy brit lap.

Izraeli katonák egy lehetséges iráni bevetést szimulálva gyakorlatoznak Romániában. A The Times vasárnapi kiadásának értesülése szerint a múlt héten lezuhant katonai helikopter is a kötelék része volt.

A CH 53 típusú helikopter szerencsétlenségében hat izraeli és egy román katona vesztette életét.

Hivatalos bejelentés szerint az izraeli és a román hadsereg közös hadgyakorlatot tart Blue Sky 2010 elnevezéssel. A The Times tel-avivi keltezésű beszámolójában izraeli katonai forrásokra hivatkozva viszont azt írta, hogy az izraeli fél egy esetleges iráni hadművelet végrehajtását gyakorolja.

A szimuláció részeként többek közt a különleges erők szállítását, kutató- és mentőakciók idegen környezetben történő végrehajtását gyakorolják.

"Okkal esett Romániára a választásunk" - mondta az izraeli légierő névtelenül nyilatkozó egyik katonája. Egyebek között Románia ugyanolyan távolságra fekszik Izraeltől, mint Irán, és ugyanúgy ismeretlen terep - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a romániai gyakorlat révén megtudhatják, miként lehet megkerülni az orosz tervezésű légvédelmi- és radarrendszert.

A hadgyakorlatban részt vevő nyolc izraeli helikopter görögországi tankolással tette meg a mintegy 1500 kilométeres távolságot.

A szerencsétlenül járt gép ügyével kapcsolatban kiderült: a fedélzeten tartózkodó román katona megfigyelőként volt jelen, a döntéseket az izraeli katonák hozták.

Izrael és Románia 2006-ban írt alá együttműködési megállapodást, amely lehetővé teszi az izraeli légierő számára, hogy Romániában gyakorlatozzon. Román katonai elemző szerint nem ritka, hogy izraeli csapatok Romániában tartanak gyakorlatot, az "együttműködésnek hagyománya van".

Izrael a hírek szerint újabb megállapodást akar kötni Romániával. Ennek keretében lehetővé válna, hogy a zsidó állam harcászati repülőgépei gyakorlatozásra használják a román légteret.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×