eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla

Az évszázad közepére Nagy-Britannia lesz a legnépesebb Európában

Az évszázad közepére Nagy-Britannia lesz Európa legnépesebb országa.

Hivatalos becslések szerint a britek Németországot és Franciaországot is lehagyva tudhatják majd magukénak az Európa legnépesebb országa címet 2050-re. A szigetország lakossága a mostani 62,2 millióról 77 milliósra duzzadhat akkorra.

Franciaország és Németország egyaránt a népesség erőteljes fogyatkozására számíthat, az előbbi 70 millió, az utóbbi 71,5 millió fős lehet az előrejelzések szerint.

A becsléseket a Population Reference Bureau amerikai intézet készítette, amely világszerte ellátja a kormányokat hasonló kutatásokkal. A szakértők szerint Nagy-Britanniában az elkövetkező negyven évben az összes többi európai országénál gyorsabb lesz a népességnövekedés üteme.

Brit jelentések tavaly arról számoltak be, hogy a szigetországban 1973 óta soha nem született annyi gyerek, mint 2009-ben.

Az amerikai előrejelzés alapján Európa lakossága az alacsony születési ráta miatt 2050-re 720 milliósra zsugorodik, a világ népessége viszont 3 milliárddal 9,49 milliárd főre bővül.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×