eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Több millió eurót találtak Haider titkos liechtensteini számláin

Jörg Haider, az autóbalesetben két éve meghalt szélsőjobboldali osztrák politikus több liechtensteini bankszámláján mintegy ötmillió eurót találtak. A nyomozók a pénz eredete és célja után is vizsgálódnak - adta hírül az osztrák Profil hetilap legfrissebb számában.

A volt karintiai tartományi elöljáró, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke 12 "postaláda" céget tartott fenn és azok bankszámláin találtak rá a pénzre. A titkos számlákon tartott egész összeg eredetileg 45 millió eurót tett ki, de kétes spekulációk, befektetések után ötmillióra olvadt.

Egyelőre nem csak a pénz eredete tisztázatlan, hanem az sem világos, hogy mi volt Haider célja a milliókkal. Az osztrák, svájci, német és liechtensteini nyomozók kiderítették, hogy a pénzhez hozzáférése van Haider három volt párttársának is. Egyikük, Gerald Mikscha, Haider korábbi titkára ma a Genfi-tó partján él.

A Profil megszólaltatja Haider egyik volt - neve elhallgatását kérő - munkatársát, aki arról számolt be, hogy Kadhafi líbiai diktátor alkalmanként illegálisan, 150-200 ezer dollárral támogatta a párt választási kampányait. Bár - jegyzi meg a lap - ebből még messze nem jönnek össze a milliók. Ezzel összefüggésben azonban megemlíti azt is, hogy Haider jó barátságban volt Kadhafi legidősebb fiával, Szaif al-Iszlámmal, aki a 90-es években Bécsben folytatott tanulmányokat, és elképzelhető, hogy tőle is származhatott támogatás, amelyre Haider bizalmasainak időnként homályosan utalt.

A Profil felfed egy másik, Horvátországba vezető szálat is. A klagenfurti ügyészség horvátországi ingatlanügyek után nyomoz. Az időközben börtönbüntetését töltő volt horvát védelmi miniszterhelyettes, Vladimir Zagorec egy osztrák cég, a Hypo Group néhány vezetőjével olcsón vásárolt fel ingatlanokat, amelyeket jelentős felárral eladtak magának a Hypónak. A Profil szerint Haider feltehetően ebből is profitálhatott.

Időközben az osztrák pártok vezetői a Haider-ügy teljes feltárását követelik. Haider egykori pártja, az Osztrák Szabadságpárt(FPÖ) karintiai vezetője is megszólalt. Uwe Scheuch szerint pártjának nem jutott egy fillér sem, és szerinte Haider magánvagyonáról lehet szó. A szocialisták felszólították az igazságügyi apparátust az ügy teljes kivizsgálására. Az osztrák Zöldek pedig üdvözlik, hogy az évek óta tartó gyanúsítgatások után végre az igazságügy is munkába lendült és követelik 15 évre visszamenőleg a pártfinanszírozások áttekintését.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×