Végsőkig elszántak a sztrájkoló görög fuvarosok

InfoRádió / MTI
2010. július 30. 18:21
A görög kormány fenyegetései ellenére folytatják sztrájkjukat az ország üzemanyagszállítói - közölte pénteken a fuvarozók szakszervezetének vezetője, Jorgosz Corcatosz. A munkabeszüntetés résztvevői már a rendőrökkel is összecsaptak.

Az athéni kormány szerdán az engedélyük megvonásával és jogi eljárással fenyegette meg a sztrájkolókat arra az esetre, ha 24 órán belül nem veszik fel a munkát. A fuvarozók ennek ellenére továbbra is fenntartják a sztrájkot.

Időközben a munkabeszüntetés részvevői meg akarták akadályozni, hogy egy Thesszaloniki közelében lévő olajfinomítóból elinduljon egy üzemanyagot szállító tartálykocsi.

A rohamrendőrök, amint az egy tévéadásban látható volt, gumibotokkal támadtak rájuk.

A sztrájk súlyos fennakadásokat okozott a görögországi üzemanyag-ellátásban a forgalmas turistaszezon közepén. A benzinkutaknál hosszú sorok állnak, s akadozik az áruszállítás, az aratás.

A kormány - amelynek munkafelvételre vonatkozó felhívását pénteken elutasította a szállítók szakszervezete - bejelentette, hogy katonai járművekkel fogja biztosítani az üzemanyag-ellátást.
A munkabeszüntetéssel a fuvarozók a szakma liberalizálását követelő törvényjavaslat ellen tiltakoznak, amely annak a gazdasági reformnak a része, amelyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap követel az országnak nyújtott több milliárd eurós hitelkeret fejében.