Barsiné: A Duna-stratégia az egész térség életét megváltoztatja

Infostart
2010. július 26. 06:15
Akik hátat fordítottak a Duna stratégiának, azok éppen a lényegét nem értették meg, azt, hogy elindult valami, ami hosszú időre meghatározza a térség életét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Barsiné Pataky Etelka arról is beszélt, hogy nem a duzzasztásos, hanem ökológiai módszerrel, például mederkotrással képzelhető el a Dunai hajózás fejlesztése

Nem értették meg a Duna-stratégia lényegét azok, akik hátat fordítottak a terveknek, amikor kiderült, hogy annak megvalósítására az Európai Unió nem ad forrásokat, nem állít fel külön intézményt és nem készít jogi szabályozást. Pedig a programmal olyasvalami indul el, ami hosszú időre meghatározza a térség életét - mondta Barsiné Pataky Etelka, a projektért felelős kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

A közlekedési folyosók kialakítása, a stratégia szövegében immár részben rögzített környezetvdédelmi akciókkal és a határon átnyúló gazdasági befektetésekkel, fejlesztésekkel olyan klaszterek és kutatási központok alakulnak majd ki, amelyek Európa térképén is megjelennek - tette hozzá a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Barsiné Pataky Etelka szerint egyértelmű, hogy az olyan feladatokat mint a Dunda vízállásának monitorozása, meg kell oldani az áradások okozta pusztítás kivédése végett, ezt azonban egyetlen ország nem tudja megoldani. Nem biztos ugyanakkor, hogy a stratégiában résztvevő összes országnak egyet kell akarnia - elég, ha kettő-három közösen megvalósít valamit, ami beindíthatja a további folyamatokat - magyarázta.

A kormánybiztos szerint a stratégia elemeinek megvalósítása az egész térség életére jelentős hatással lesz, komolyan megváltoztatja azt.

A Duna nem csupán hajózási útvonal

A duzzasztás helyett ökológiai módszerrel, például mederkotrással tervezik a dunai hajózás fejlesztését. Így a hajóutak kialakításához és azok fenntartásához, valamint a Duna-menti holtágak és a környező területek revitalizációjához 85-100 milliárd forintra lenne szükség - mondta a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Barsiné Pataky Etelka hangsúlyozta: világossá tette Karla Peijs, az unió belső vízi út projektjeinek koordinátora számára is, hogy Magyarország számára a Duna nem csupán hajózási útvonal, így nem csak ebből a szempontból van szükség fejlesztésekre.

A kormánybiztos hozzátette: azt is közölte Brüsszelben, hogy a feladatok elvégzésére Magyarországnak most nincsen pénze, a terveket komoly uniós részvétel nélkül nem lehet megvalósítani.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Barsiné Pataky Etelka
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Barsiné Pataky Etelka
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást