Merkelnél vizitál Orbán Viktor

InfoRádió / MTI
2010. július 21. 06:26
Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel kancellár meghívására egynapos, bemutatkozó látogatást tesz Berlinben szerdán: a két politikus tárgyalásainak eredményeit közös sajtóértekezleten összegzi a kancellári hivatalban.

Magyarország miniszterelnökét vendéglátója ünnepélyesen, katonai tiszteletadás mellett fogadja a kancellári hivatal előtt, ami az Európai Unió diplomáciai szabályai szerint egy tagország miniszterelnökének egy másik tagállamban tett első hivatalos látogatásakor jár ki.

A vizit jelentőségénél nagyobb súllyal esik latba azonban a tárgyalások tartalma: Merkel és Orbán mindenekelőtt a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság leküzdését célzó erőfeszítésekről és az ezzel összefüggésben az Európai Unió előtt álló feladatokról folytat megbeszéléseket. Kiszivárgott értesülések szerint a magyar miniszterelnök tájékoztatni kívánja a kancellárt a gazdaság, illetve a költségvetés stabilizálását célzó kormányzati lépésekről, Magyarország szomszédsági politikájáról és nem utolsósorban a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség legfőbb célkitűzéseiről.

A német kormány egyik magas rangú képviselője a küszöbön álló látogatás kapcsán arra emlékeztetett, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor között a múltban szoros és jó kapcsolatok alakultak ki, különös tekintettel arra, hogy mind a kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU), mind a magyar miniszterelnök pártja, a Fidesz tagja az európai konzervatív, illetve keresztény pártok családjának, és ennek keretében többször találkoztak egymással. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy Németországban nagy az érdeklődés a magyar kormány reformtörekvései iránt, és hangsúlyozta azt is, hogy Berlin alapvetően érdekelt a magyar uniós elnökség sikerében.