Észak-Koreának bizonyítania kell, mielőtt újra tárgyalnak vele

InfoRádió / MTI
2010. július 21. 06:29
Észak-Koreának először bizonyítania kell, hogy kész feladni atomfegyverprogramját, csak azután újíthatók fel vele a hathatalmi tárgyalások. Ebben állapodott meg szerdán Szöulban a dél-koreai, a japán és az amerikai nukleáris főtárgyaló. Közben Dél-Koreába érkezett az amerikai külügy- és a védelmi miniszter.

Phenjan nemrég közölte, hogy hajlandó visszatérni a nukleáris programja felszámolásáról szóló, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán és Dél-Korea részvételével elkezdett, de többször megszakadt tárgyalásokhoz, noha korábban hangoztatta, hogy soha többé nem akar tárgyalni az öt országgal. De erre csak már azután mutatott hajlandóságot, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa - igaz nem túl szigorúan - elítélte a Cshonan dél-koreai hadihajó márciusi elsüllyesztéséért. A hajót ért torpedótalálat miatt 46 tengerész vesztette életét. Phenjan több más békítő gesztust is tett a határozat óta, noha a dél-koreai hadihajó elsüllyesztése miatt nem mutat megbánást.

"Mindannyian úgy látjuk, hogy Észak-Korea hozzáállása a Cshonan ügyében nem változott, és atomprogramja felszámolása fő kérdéseiben sem mozdult el. Egyetértünk abban, hogy nem sürgős a tárgyalások felújítása, a legfontosabb, hogy Észak-Korea bizonyítsa elkötelezettségét a nukleáris ügyben" - mondta egy meg nem nevezett tisztségviselő.

Közben Afganisztánból megérkezett dél-koreai látogatására Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Robert Gates védelmi miniszter, és első útjuk a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe vezetett. Clinton a 46 tengerbe veszett tengerészre utalva kijelentette, hogy a Dél-Koreával való együttérzés jeleként látogattak el az övezetbe.

Clinton asszony férje, Bill Clinton volt amerikai elnök is tett ott látogatást hivatali ideje alatt, 1993-ban, és a világ legveszélyesebb helyeként jellemezte azt. George Bush elnök is járt az övezetben 2002-ben.

Hillary Clinton és Gates dél-koreai programjában szerepel egy háborús emlékmű megkoszorúzása, majd találkoznak szöuli hivatali partnereikkel.