Tusk: A visegrádi együttműködés példaértékű az egész unió számára

InfoRádió / MTI
2010. július 20. 14:38
Az EU új tagállamainak be kell bizonyítaniuk, hogy nem gyengébbek vagy rosszabbak, mint a régiek, ehhez hozzájárulhat, hogy a visegrádi együttműködés (V4) példaértékű az egész unió számára - jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök a V4-kormányfők keddi budapesti találkozója után. Iveta Radicová szlovák miniszterelnök szerint a visegrádi országok között nem a különbségeket kell keresni.

Orbán Viktor miniszterelnök szlovák, cseh és lengyel kollégáját, Iveta Radicovát, Petr Necast és Donald Tuskot látja vendégül Budapesten, a visegrádi országok vezetőinek találkozóján. A keddi V4-csúcsot az után rendezik meg, hogy július 1-jén Szlovákia átvette a visegrádi csoport soros elnöki tisztjét a posztot az előző egy évben betöltő Magyarországtól.

Bátor reformok

Az EU új tagállamainak be kell bizonyítaniuk, hogy nem gyengébbek vagy rosszabbak, mint a régiek, ehhez hozzájárulhat, hogy a visegrádi együttműködés példaértékű az egész unió számára - jelentette ki a Parlamentben tartott csúcstalálkozó utáni keddi sajtótájékoztatón Donald TUsk lengyel kormányfő , aki hozzátette:Közép-Kelet-Európa azzal is példát mutathat az EU-nak, hogy bátor reformokkal igyekszik válaszolni a válság kihívásaira.

Kérdésre válaszolva Donald Tusk úgy fogalmazott: nem aggódik a lengyel gazdaság helyzete miatt, hiszen az előrejelzések bizakodóak, így szerinte nem kell "túlértékelni" a lengyel zloty mozgását.

Az energiabiztonság létfontosságú


Petr Necas cseh miniszterelnök hangsúlyozta: az energiabiztonság megteremtése az egyik legfontosabb feladat a visegrádi országok számára, mivel így csökkenthető lenne Közép-Európa kiszolgáltatottsága.

Az energiaellátás jelenlegi helyzetéből adódó hátrányokat minden V4-tag érzékelte az elmúlt években, ezért az energiabiztonság kialakítása rendkívül sürgető, ezt a célt az energetikai hálózatok összekapcsolásával lehetne elérni - jelentette ki a cseh kormányfő a csúcstalálkozón áttekintett kérdésekről szólva.

Petr Necas a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón azt mondta: az EU fontos dokumentumokat készít elő ebben az ügyben, a V4-nek pedig az a feladatuk, hogy minél hatékonyabban képviseljék érdekeiket.

Intenzívebb együttműködés

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök kijelentette: a visegrádi országok gyorsan megállapodtak abban, hogy intenzívebbre fogják az együttműködést, és ezentúl az EU-csúcsok és a Tanács ülései előtt is találkozni fognak az államok vezetői.

Az együttműködésben azt kell nézni, ami összeköti a tagokat, nem pedig a különbséget kell keresni - emelte ki Iveta Radicová.

A szlovák kormányfő elmondta: Szlovákia július 1-jén vette át Magyarországtól a V4 soros elnöki tisztét, s az elkövetkező egy évben három kérdésre helyeznek különös hangsúlyt: a gazdasági válság okozta károk kezelésére, az energiabiztonság megteremtésére és a közép-kelet-európai érdekek hatékonyabb uniós képviseletére.