Minden korábbinál gyengébb az Obama iránti bizalom

InfoRádió / MTI
2010. július 13. 17:50
Az amerikai elnök iránti bizalom az Egyesült Államokban minden korábbinál gyengébb, tíz választó közül csaknem hat nem bízik abban, hogy Barack Obama az ország számára helyes döntéseket hoz - derült ki a The Washington Post és az ABC News kedden közölt felmérési eredményeiből.

Ezzel Obama tetszési indexe - négy hónappal a novemberi kongresszusi választások előtt - újabb mélypontot ért el. Az amerikai közvélemény egyértelmű többsége nem ért egyet azzal, ahogy az elnök a gazdasági problémákat kezeli.

A július eleji felmérés szerint a megkérdezettek 43 százaléka támogatja Obama gazdaságpolitikáját, 54 százaléka ellenzi. Mindkét érték a legrosszabb a 2009 januárjában beiktatott elnök számára. Már a demokrata szavazók egyharmadának sem tetszik az elnök működése.

A közvélemény-kutatás szerint a választói hangulat alakulásában a gazdasági helyzet a meghatározó. Szinte minden amerikainak rossz a véleménye a gazdaságról, bár az 2009 eleji recessziós időszakhoz képest kevesebben értékelik a helyzetet gyengének. Csak a válaszolók negyede érzi úgy, hogy a gazdaság javulóban van.

Több gazdasági mutató romlása - a tőzsdei indexek esése, a lakóingatlan-piaci gondok és a munkanélküliségi adatok kedvezőtlen alakulása - ronthattak Obama teljesítményének megítélésén. A választók 42 százaléka gondolja úgy, hogy az elnök helyes döntéseket fog hozni, 58 százaléka ellenkezőképpen ítéli meg; beiktatása után még a szavazók csaknem 60 százaléka bízott Obama jövőbeni döntéseiben.

Az amerikaiak még az elnöknél is kevésbé bíznak a szövetségi kongresszusban, csaknem 70 százalékuk helyteleníti a demokrata párti törvényhozók tevékenységét, de a republikánus politikusokkal szemben is ekkora az elégedetlenség. A választók 62 százaléka jelenlegi képviselője helyett újat akar látni a washingtoni Capitoliumon.

A The Washington Post értékelése szerint a demokrata politikusok védekezésre kényszerülnek a félidős választások előtt. A regisztrált, biztosan voksolni szándékozó szavazók közül 49 százalék a Republikánus Párt jelöltjét fogja választani, 45 százalék a Demokrata Pártét. A választók több mint fele, 56 százaléka azon az állásponton van, hogy a kongresszus irányítását át kellene adni az ellenzéki republikánusoknak, hogy a törvényhozás ellensúlyozhassa a demokrata párti elnök politikáját.

Obama általános megítélése - 50 százalék jónak tartja működését, 47 százalék rossznak - hasonló ahhoz, amilyen Bill Clinton egykori demokrata párti elnöké volt 1994 nyarán, néhány hónappal azelőtt, hogy a republikánusok több körzetben nagy győzelmeket aratva visszahódították a képviselőházat és a szenátust. Clinton később viszont könnyedén megnyerte az újraválasztási küzdelmet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást