Több tucat futballszurkoló halt meg az ugandai merényletben

Infostart
2010. július 12. 19:20
A futball vb-t néző szurkolók tucatjait ölte meg két bombatámadás az ugandai fővárosban. A rendőrség szerint terrortámadásokról van szó, és az Al-Kaidával szimpatizáló szomáliai milíciát tartják felelősnek.

Az ugandai rendőrfőkapitány szerint a szomáliai Sebab milícia áll az éjszakai robbanások hátterében. Kampalában két detonáció 64 ember, köztük egy amerikai állampolgár halálát okozta.

A Sebab iszlámista milícia korábban megfenyegette a Szomáliába békefenntartókat küldő afrikai országokat, így Ugandát is, mert azok állítása szerint szomáliai civileket öltek meg.

A Sebab egy sor öngyilkos merényletet hajtott végre Szomáliában, két robbantó az Egyesült Államokban élő szomáli közösségből érkezett. Szakértők szerint a dupla merényletek az Al-Kaidára utalnak.

A robbantások Kampala egy olyan kerületében történtek, ahol a helyi éttermekben és bárokban drukkerek tömegei kísérték nyomon a vb-döntőt.

A hétfő reggeli a hivatalos adatok szerint említett 64 halott között egy amerikai is van - erősítette meg az ugandai amerikai nagykövetség, három amerikai pedig megsebesült. Barack Obama elnök "gyávának" nevezte a támadókat.

"Az Egyesült Államok kész bármilyen módon segíteni az ugandai kormányt" - tette hozzá Obama nemzetbiztonsági szóvivője.
Hétfő reggelig senki sem vállalta a felelősséget a robbanásokért.

Uganda volt az első ország, amely 2007-ben katonákat küldött a háború-sújtotta Szomáliába. A szélsőséges milíciák többször is megtámadták az Afrikai Uniós békefenntartókat. Sok katonát megöltek, a szomáliai ideiglenes kormány pedig így csak a főváros, Mogadisu egyes kerületeit ellenőrizte.

Az Afrikai Unió a múlt héten úgy döntött, hogy további 2000 katonát küld Szomáliába, ami dühös reakciót váltott ki a radikális iszlámista csoportok között.

Ugandában további merényletektől tartanak, ezért azt tanácsolták az embereknek, hogy kerüljék a nagyobb csoportokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást