Magyarországra akart utazni a kémügy őrizetbe vett hírszerzője

Infostart
2010. július 1. 20:20
Oroszország a korábbi dühös reakciók után már visszafogottabban kommentálja az Egyesült Államokat lázba hozó kémügyet, amelyben 11 állítólagos "mélyen beépült" orosz ügynököt fogtak el. Újabb drámai fejlemény, hogy a csoport állítólagos pénzügyi felelőse eltűnt, mivel ciprusi elfogása után óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Bár Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Szergej Lavrov külügyminiszter is élesen bírálta Washingtont a kémügy miatt, nem sokkal később az orosz külügyminisztérium egyik illetékese azt mondta, reméli, hogy a kémkedéssel gyanúsított személyek letartóztatása nem ront majd az orosz-amerikai viszonyon.

Washingtonban az Obama-kormányzat sem szeretné, ha az utóbbi időben javuló kapcsolatoknak ártana a botrány. Ahogy a Financial Times megjegyzi: a Moszkvával való "újraindítás" az egyik olyan külpolitikai eredmény, amelyre Obama különösen büszke. "Nem hiszem, hogy mindez kihathat a kapcsolatokra" - nyomatékosította szóvivője, Robert Gibbs.

Az orosz vezetők korábban arra utaltak, hogy provokatív módon időzítették a letartóztatásokat, bár az igazi kellemetlenséget az okozhatta volna, ha Medvegyev elnök múlt heti amerikai útja közben pattan ki a botrány. Az amerikai igazságügy-misztérium válasza az volt, hogy az egyik gyanúsított el akarta hagyni az országot, és ezért kellett lépniük.

Az amerikai külügyminisztérium Európával foglalkozó vezető illetékese, Philip Gordon burkoltan még bírálta is az igazságügyet. "Mi a kapcsolatok építésére és a közös érdekekre koncentrálunk. Úgy tűnik, az igazságügyi minisztérium egy másik csatornát néz".

Nagyobb feszültség valószínűleg azért sem lesz, mert a 11 személyt nem kémkedéssel vádolják, és az állítólagos ügynökök nem jutottak igazán kényes információkhoz. Az amerikai sajtót azonban egy ideig nem hagyja majd nyugodni a téma - különösen az újabb fordulat után: a Cipruson őrizetbe vett, éppen Magyarországra tartó, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezett Christopher Metsos, a csoport állítólagos pénztárosa, eltűnt.

Előfordulhat, hogy Metsos Észak-Ciprusra szökött át - a világ nagy része által el nem ismert török államalakulatnak nincs kiadatási szerződése más országokkal.

Az FBI szerint a magát kanadai állampolgárnak mondó Metsos például 40 ezer dollár készpénzt adott át az egyik állítólagos ügynöknek. Kémregénybe illik az az állítás is, hogy egy pénzzel teli táskát rejtettt el egyszer New York államban, és hogy a táskát a csoport két tagja két évvel később ásta ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást