Martonyi egyetértésre lelt Washingtonban

InfoRádió / MTI
2010. június 24. 19:25
Egyetértettek a magyar külpolitika fő célkitűzéseivel az amerikai kongresszusnak azok a vezető tisztviselői, akikkel washingtoni munkalátogatásán találkozott Martonyi János külügyminiszter csütörtökön.

A törvényhozási vezetők különösen a magyar kormánynak a transzatlanti kapcsolatok és elkötelezettség megerősítésére irányuló törekvését támogatták.

"Azzal is egyetértenek, hogy az európai integráció aktív tagjai kívánunk lenni és különösen azzal, hogy Magyarország egy tágabb értelemben vett Közép-Európa-politikát akar folytatni" - tájékoztatott a magyar külügyminiszter.

Martonyi János - aki amerikai kollégája, Hillary Clinton meghívására érkezett rövid látogatásra az Egyesült Államok fővárosába - a tárgyalásokon beszámolt egyebek mellett arról, hogyan kívánja a kormány a gazdaságot dinamizálni, növekedési pályára állítani a költségvetési fegyelem megőrzésével.

Martonyi János elmondta, hogy Washingtonban nagyra értékelik a magyar hozzájárulást a nyugat-balkáni térségben és Afganisztánban.

Jelezte, hogy Magyarország elkötelezett az afganisztáni szerepvállalást illetően, fenntartja jelenlétét, sőt bizonyos mértékben létszámot is emel.

A megbeszéléseken felvetődött a magyar-szlovák viszály kérdése is. Martonyi János jelezte: Magyarország többször kinyilvánította azon szándékát, hogy az új szlovák kormánnyal átfogó tárgyalásokat akar kezdeni valamennyi vitás kérdésről.

"Szlovák részről is látjuk az erre vonatkozó készséget" - mondta, megjegyezve, ez nem jelenti azt, hogy minden kérdésben egyetértés van vagy lesz.