"Fico mindent megtesz majd, hogy bomlassza a koalíciót"

Infostart
2010. június 24. 09:00
Nem sikerült a kormányalakítás Robert Ficónak, ezért Ivan Gasparovic államfő a négy ellenzéki párt közös kormányfőjelöltjét, Iveta Radicovát bízta meg a feladattal. A szlovákiai Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke úgy véli: a közeljövőben a koalíció biztosan egyben marad, ám Fico törekedni fog a képviselők átcsábítására.

Vannak olyan hajszálrepedések a koalíciós szövetség szerkezetében, amelyek idővel tágulhatnak, a szlovákiai Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke szerint azonban a következő egy évben a négy párt mindent megtesz majd a hatékony kormányzás érdekében, hiszen bukásuk a Smer visszatérését jelentené.

Öllös László az InfoRádiónak azt mondta: arra nézve, hogyan viselkedik majd ellenzékben Robert Fico és pártja, a második Dzurinda-kormány idejéből vannak tapasztalatok. A volt kormányfő arra fog törekedni, hogy bomlassza a koalíciót, és különféle ajánlatokat tesz majd a kormánypártok tagjainak annak érdekében, hogy maga mellé állítsa őket.

Mivel a koalíciónak csupán ötfős többsége van a szlovák Parlamentben, nagyon sok múlik majd azon, hogy a leendő miniszterelnök, Iveta Radicová képes-e taktikusan, bölcsen irányítani a szövetséget - tette hozzá a szakértő.

A Híd-Most lehetőségeiről szólva Öllös László azt mondta: egyelőre nem lehet tudni, milyen szerep jut majd az Országgyűlésbe most bejutott magyar pártnak, hiszen a koalíciós partnerek még nem osztották fel egymás között a posztokat. Még csak a kormányprogram alapelveiről sikerült megállapodni.

A Magyar Koalíció Pártjának jövője a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke szerint attól függ, hogy az képes-e a megújulásra, illetve, hogy mekkora teret kap az új generáció.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást