Megegyezett a programtézisekben az alakuló szlovák kormánykoalíció

InfoRádió / MTI
2010. június 23. 07:20
Szerdán lejár a Robert Ficónak adott kormányalakítási megbízás határideje Szlovákiában. Közben a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani, megegyezett a programtézisekben - közölte Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) kormányfőjelöltje.

A szlovákiai választásokat tíz napja a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte közel 35 százalékos eredménnyel, de láthatóan nem akadt koalíciós partnere, egyedül pedig képtelen többségi kormányt alakítani. A Smer eddigi koalíciós partnerei közül a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) éppen csak bejutott a parlamentbe, míg a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) nem tudta átlépni a bejutási küszöböt.

Robert Fico kapott kormányalakítási megbízatást az államfőtől, amelyet szerdán várhatóan visszaad Ivan Gasparovicnak. Az elnök szerdán délután fogadja az alakuló jobbközép koalíció képviselőit, akiknek közös kormányfőjelöltje Iveta Radicová.

A jobbközép koalíció létrehozásáról a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd párt állapodott meg. A koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője lenne.

A négy párt a programtézisekben már meg is egyezett. Iveta Radicová, az SDKU kormányfőjelöltje a kiemelt feladatok közül megemlítette a közkiadások helyzetének javítását, Szlovákia eladósodásának megállítását, a korrupció és a kliensi rendszer elleni harcot, az igazságszolgáltatás reformját, a parlamenti képviselők mentelmi jogának szűkítését, a járulékok rendszerének átalakítását és az árvízkárok gyors helyreállítását. "Nem fogunk adót emelni" - szögezte le.

Ugyanakkor elismerte: vannak tézisek, amelyekben nem sikerült közös nevezőre jutni a pártoknak, így ezek nem is kerülnek be a jövőbeni programba. Ezek között említette a lelkiismereti szabadság védelmét, az állam és az egyház viszonyát, az egyneműek regisztrált partnerségét és a marihuána fogyasztás másfajta, enyhébb kezelését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Protics János tudósítása Pozsonyból
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást