A dohányadó emelésével javítanának a költségvetési mérlegen

InfoRádió / MTI
2010. június 23. 06:40
Az amerikai New York szövetségi állam a dohányosokat sújtó adó emelésével igyekszik javítani a költségvetési mérlegen.

Júliustól mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a cigarettázóknak a szorult pénzügyi helyzetben levő államban; a törvényhozás Albanyban minden doboz cigarettára 1,6 dolláros extra adót rótt ki. Így egy doboz átlagára 9,2 dollárra emelkedik - írta a The New York Times.

New York városában, amely saját cigarettaadót hajt be, még ennél is magasabb, 11 dollár lesz átlagosan egy doboz ára.

De nemcsak a cigizőknek, hanem az egyéb dohányosoknak is többet kell majd fizetniük. A szivarok és egyéb dohánytermékek kereskedelmi adója 46-ról 75 százalékra növekszik augusztustól.

Az állam olyannyira elkeseredett pénzügyi helyzetben van, hogy ismét adót vezetnek be - szeptembertől - az indián rezervátumokban idegenek által vásárolt cigarettára (ez eddig adómentességet élvezett). A hasonló, 1990-es évek eleji kísérlet erőszakos zavargásokhoz vezetett.

New York állam kormányát csőd, s emiatt működésképtelenség fenyegeti; a dohányadók emeléséből származó 440 millió dollárból a tervek szerint egészségügyi - egyebek mellett dohányzásról leszoktató és rákellenes kutatási - programokat fognak támogatni.

Az állami törvényhozás a pártvonalak mentén teljesen megosztott volt a dohányadók emelésének kérdésében, az összes republikánus politikus nem szavazatát kellett a demokrata többségnek legyőzni.