Másfél millió frankot adtak a svájci fogoly szabadságáért

InfoRádió / MTI
2010. június 16. 22:04
Svájc másfél millió frankot utalt át egy német bankszámlára, hogy állampolgára, Max Göldi kiszabadulhasson líbiai börtönéből - erősítette meg a berni külügyminisztérium az RSR svájci rádió jelentését.

Az összeg Tripoli kártalanítását szolgálja arra az esetre, ha nem találnák meg azokat, akik felelősek a Hannibal Kadhafi - Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia - rendőrségi fotóinak eljuttatásáért a Tribune de Geneve című laphoz.

Göldi volt az utolsó áldozata a Líbia és Svájc között zajló idegháborúnak, amely Hannibal Kadhafi két évvel ezelőtti svájci őrizetbe vételével kezdődött.

A líbiai vezető fiát és feleségét azzal a gyanúval fogták le egy svájci szállodában, hogy bántalmazták a hotel több alkalmazottját. Õk tagadták ezt.

Göldivel együtt Líbiában bíróság elé állították a tunéziai származású svájci üzletembert, Rachid Hamdanit is: egyebek között a vízumszabályok megsértésével vádolták őket.

Hamdanit később elengedték, de Göldit februárban négy hónapos szabadságvesztésre ítélték, amelyet néhány nap híján le is töltött, mielőtt kiengedték volna börtönéből, és hazautazhatott volna hazájába.