Nem tudnak fizetni a mentőakcióért az Indiai-óceánon viharba került lány szülei

Infostart
2010. június 15. 06:15
Nem tudják kifizetni az ausztrál kormány mentőakciójának költségét Abby Sunderland szülei. A 16 éves amerikai lány öt hónapja indult föld körüli útra hajójával, csütörtökön azonban viharba került Ausztrália partjaitól kétezer mérföldre - végül egy halászhajó talált rá.

A mentési akció összköltsége az első becslések szerint körülbelül 300 ezer dollár, vagyis közel hetvenmillió forint - az amerikai lány szülei ennyivel tartoznak az ausztrál kormánynak, amely megszervezte a keresést. Abby Sunderland édesanyja azonban több lapnak is úgy nyilatkozott, nem tudnak kifizetni ennyi pénzt. "Nem vagyunk tehetős emberek, ez pedig óriási összeg" - mondta Maryanne Sunderland. Az ausztrál közlekedési minisztérium szóvivője felhívta a figyelmet, hogy ha a család nem tud fizetni, az amerikai konzulátusnak kell állnia a mentőakció költségeit.

Abby Sunderlanddel múlt hét csütörtökön szakadt meg a kapcsolat, miközben műholdas telefonon beszélt a családjával és az őt segítő csapattal. Szülei felvették a kapcsolatot az amerikai kormánnyal, és segítséget kértek a kutatáshoz. A lány hajója Madagaszkár és Ausztrália között félúton akadt el, ötszáz mérföldre a francia antarktiszi területektől.

Az ausztrál tengerészeti hatóság nagy erőkkel kezdte meg a keresést, több hajó és repülőgép indult a helyszínre. A vitorlást - amelynek árboca a vihar miatt ledőlt - végül egy francia halászhajó vette fel Ausztrália keleti partjaitól kétezer mérföldre. A 16 éves lány blogjában azt írta, megijedt, amikor viharba került, azt gondolta, napokba telhet, mire megtalálják. "A halászhajó azonban gyorsan odaért, és mindenki nagyon barátságos volt. Hosszú utat tettek meg azért, hogy segíthessenek nekem, nagyon hálás vagyok ezért" - írta. Abby Sunderland több mint öt hónapja indult el egyedül Föld körüli vitorlásútra 40 lábas hajójával.