Romániai vita Tőkés László EP-alelnökké választásáról - "Õ is a mi románunk"

Infostart
2010. június 14. 17:50
A romániai politikai pártok nem fogadták osztatlan lelkesedéssel, hogy Tőkés László lehet az Európai Parlament egyik alelnöke. A jelölés azonban párton belüli törésvonalakat is jelez.

"Felhívjuk Románia valamennyi európai parlamenti képviselőjét, hogy a nemzeti méltóság alapján szavazzon!" Crin Antonescu, a romániai Nemzeti Liberális Párt elnöke fogalmazott ekképpen, azt követően, hogy pártja vezető testülete elutasította Tőkés László megválasztását az Európai Parlament alelnökévé.

Antonescu azt is kijelentette, hogy kizárják a pártból azokat, akik bizalmat szavaznak Tőkésnek. Ezzel pártja egyik EP-képviselőjének üzent, aki már korábban bejelentette, hogy támogatja Tőkést. A liberálisok egyébként azzal érveltek, hogy Tőkés László nyilatkozataival rendre megkérdőjelezi a trianoni békeszerződést.

A romániai támadások középpontjába azonban nem is annyira Tőkés, mint inkább a néppárti Demokrata Liberális Párt került, amely közölte, hogy támogatja Tőkés László megválasztását, noha másfél évvel korábban még azt is megakadályozta, hogy Tőkés az Európai Néppárt frakciójához csatlakozzék.

Cristian Preda EP-képviselő blog bejegyzésében kifejtette, hogy Tőkés Lászlóról ma is a kommunistaellenes harc jelképeként beszélnek Európában, és a magyar politikus a román-magyar megbékélésnek is a szimbólumává válhat.

A román Szociáldemokrata Párt képviselői bejelentették, hogy széleskörű lobbi tevékenységbe kezdtek, és nemcsak az európai szocialistákat, hanem más pártok képviselőit is Tőkés elutasításáról próbálják meggyőzni. Corina Cretu kijelentette, nem hiszi, hogy az EP-nek olyan alelnökre van szüksége, aki kétségbe vonja az európai határok rendszerét, és szélsőséges alakulatok etnikai alapú területi elkülönülési szándékát támogatja.

Az ultra nacionalista Nagy-Románia Párt két EP-képviselője viszont más-más álláspontra helyezkedett. A függetlenek soraiban elhelyezkedő Corneliu Vadim Tudor kijelentette, készen áll arra, hogy megverekedjen Tőkés László támogatóival, a juhászból lett multimilliomos Gigi Becali viszont azt hangsúlyozta, támogatja Tőkés Lászlót. "Õ is a mi románunk" - fogalmazott Becali.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást