Oroszország nem segít katonákkal Kirgizisztánnak

InfoRádió / MTI
2010. június 12. 12:20
Oroszországtól kért katonai segítséget az ismét véres zavargásokkal küzdő kirgiz kormány, amely egyedül már nem képes megfékezni az ország déli részén dúló etnikai konfliktust. A déli Os városában egész utcák állnak lángokban, és a szemtanúk szerint kirgiz fegyveresek lövik halomra a menekülő üzbégeket. Oroszország katonákkal nem hajlandó beavatkozni, de humanitárius segítséget ígért.

A térségben fegyveres bandák támadtak rá az üzbég kisebbség lakta körzetekre. Az egészségügyi minisztérium szerint az erőszakos cselekményekben negyvenkilencen meghaltak, hatszáötvenen pedig megsebesültek. A kormányerők igyekeznek ellenőrzésük alá vonni a jelentősebb közlekedési pontokat.

Közben katonai segítséget kért Oroszországtól az etnikai alapú zavargások megfékezésére szombaton Roza Otunbajeva. Az ügyvezető kirgiz államfő közölte: levelet írt Dmitrij Medvegyev államfőhöz, amelyben leszögezte Biskek bármikor kész megkezdeni a tárgyalásokat az orosz béketeremtő erőkről.

"Ez egy belső konfliktus, s Oroszország szerint egyelőre nincsenek meg a feltételek a rendezésben való részvételhez" -közölte az orosz elnök szóvivője.

Natalja Tyimakova ugyanakkor bejelentette: az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma Dmitrij Medvegyev elnök utasítására humanitárius segélyt küld Kirgizisztánba. Már el is indult az első Il-76-os repülőgép, amely sebesültekkel tér vissza Oroszországba.