"Az Irán elleni új ENSZ-szankciók az eddigi legszigorúbbak lesznek"

InfoRádió / MTI
2010. június 9. 07:20
Az Irán elleni ENSZ-szankciók negyedik köre, amelyről szerdán szavaz a Biztonsági Tanács, az eddigi legszigorúbbak lesznek - jelentette ki az ecuadori látogatáson tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki azt is hangsúlyozta: nagyon erős az egység, amellyel a nemzetközi közösség a szankciók mögött áll.

Megegyezésre jutottak az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kulcsfontosságú államainak képviselői arról a listáról, amely az Irán elleni szankciók keretében személyeket és vállalatokat sorol fel.

A Londonban tárgyalásokat folytató Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint az új határozat egyik előnye, hogy további jogi lehetőségeket biztosít az egyes országok és szervezetek - többek közt az Európai Unió - számára.

Gates szerint az Egyesült Államok szövetségesei készek arra, hogy az ENSZ-határozaton "jóval túlmutató" szankciókat foganatosítsanak Iránnal szemben.

A határozattervezet végső verziója, amelynek másolatát megszerezte az amerikai AP hírügynökség, megtilt Iránnak "minden olyan tevékenységet, amely atomfegyvert célba juttatni képes ballisztikus rakétával kapcsolatos", bizonyos kényes tevékenységekbe - például az uránbányászatba - történő bármiféle befektetést, és minden olyan fegyver vásárlását, amely a súlyosabb kategóriákba tartozik, például harci helikopterekét, harckocsikét vagy rakétákét.

A határozathoz csatolandó listán, amelyen az újonnan szankcionálandó iráni személyiségeket és intézményeket sorolják fel, egyetlen természetes, és 40 jogi személy szerepel, akit és amelyeket külföldi vagyonuk befagyasztásával, illetve külföldi utazásaik korlátozásával sújt az ENSZ. Az egyetlen személy Dzsavad Rahiki, az iszfaháni atomtechnológiai központ atomenergia-ügyi szervezetének vezetője.

A korábbi büntető határozatokban összesen 40 iráni vezetőt szankcionáltak. A 40 jogi személy között szerepel 22 olyan intézmény, amely az iráni nukleáris programban vesz részt, 15 olyan, amely kapcsolatban áll az iráni Forradalmi Gárda elitalakulattal, és három olyan, amely az iráni állami hajózási vállalattal van kapcsolatban.
Claude Heller, Mexikó ENSZ-nagykövete, a BT soros elnöke közölte, hogy a testület New York-i idő szerint délelőtt 10 (közép-európai szerint 16) órakor ül össze a szavazásra.