Nyugtalanok miattunk az ázsiai tőzsdék

Infostart
2010. június 7. 19:40
Annak ellenére, hogy a magyar kormány a héten megpróbálta megnyugtatni a piacokat: nem akarja tovább növelni a költségvetési hiányt, Ázsiában zuhanással nyitottak a tőzsdék. Vasárnap az Eurozóna pénzügyminiszteri csoportját vezető Jean-Paul Juncker luxemburgi miniszterelnök is azt mondta: nem aggódik Magyarország miatt, és elszólásnak nevezte a piacokon aggodalmat kiváltó múltheti megjegyzéseket.

Bár a Fidesz-kormány a hétvégén minden korábbinál egyértelműbben jelezte, hogy nem a költségvetési hiány növelésével próbálja megvalósítani gazdasági terveit - azaz, nem kell attól tartani, hogy a görög kormányhoz hasonló adóssággondjaik lesznek - az ázsiai piacokon részben a Magyarországgal összefüggő aggodalmak miatt hétfőn estek az indexek.

A tokiói Nikkei jelentősen, 3,8 százalékkal zuhant, erre azonban kihatott az is, hogy elődje lemondása után kedden alakít kormányt Kan Naoto, új japán miniszterelnök.
Dél-Koreában több, mint másfél százalékos esést, Ausztráliában 2,7 százalékos, Hong Kongban pedig közel 2,3 százalékos esést produkáltak a vezető indexek. Meredeken zuhantak a kínai, szingapúri és tajvani tőzsdék mutató is.

A hírügynökségek ezt azzal magyarázták, hogy "félelmek terjedtek el, hogy az európai hitelproblémák Magyarországra is átterjedhetnek", emellett az amerikai foglalkoztatási adatok is megijesztik a befektetőket. Májusban mindössze 41 ezer új állást hoztak csak létre a tengerentúlon, ami jóval elmarad a korábbi várakozásoktól.

Jean-Claude Juncker, az eurót használó országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke, egyben luxemburgi miniszterelnök igyekezett megnyugtatni a befektetőket: azt mondta, hogy nem aggódik Magyarország miatt. A piaci aggodalmakat szerinte "egyes magyar illetékesek nem eléggé óvatos megjegyzései váltották ki.

A magyar incidens arra példa, hogy mennyire idegesek a piacok. Ilyenkor nagyon óvatosan kell az embernek megválogatnia a szavait". Juncker ezzel Kósa Lajos Fidesz-alelnök megjegyzésére utalt, amelyet külföldön úgy vettek, mint figyelmeztetést, hogy Magyarországra is a görögországihoz hasonló hitelválság vár. Amikor később Szijjártó Péter szóvivő ezt nem cáfolta határozottan, lefelé indult meg a forint árfolyama.

A Juncker és a magyar kormány részéről a hétvégén elhangzott megnyugtató üzenetet, miszerint mégsem tervezik a költségvetési hiány növelését, úgy tűnik, Ázsiában nem hallották meg.

A dél-koreai kormány például nem a magyar gazdaság adataival próbálta lehűteni befektetőit, hanem azzal, hogy a magyar gondok csak korlátozottan hathatnak az országra. "A koreai pénzügyi cégek csak 540 millió dollár befektetéssel vannak jelen Magyarországon" - közölte a helyi pénzügyi felügyelő szerv.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást