Fájdalmas lesz a november Barack Obama számára

Infostart
2010. június 3. 11:30
Öt hónappal a kongresszusi választások előtt az Egyesült Államokban a Republikánus Párt eddig nem tapasztalt előnyre tett szert a demokratákkal szemben - derül ki a Gallup Intézet legfrissebb kutatásából.

Az Egyesült Államokban november 2-án tartják az időközi kongresszusi választásokat, ahol a 435 fős képviselőház összes tagját megválasztják. Az amerikai Gallup Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint a republikánusok 49 százalékon állnak, 6 százalékponttal megelőzve a demokratákat. Ez nem csak ebben a választási ciklusban, hanem 1950 óta a Gallup által készített mérések legnagyobb különbsége is - emelte ki a közvélemény-kutató intézet.

A Gallup szerint a 2008-as elnökválasztáson vesztes republikánusok az elmúlt egy hétben 3 százalékpontot javítottak, miközben a demokraták 4 százalékkal visszaestek. Ez részben a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófára adott kormányzati válasz körül kialakult elégedetlenségnek tudható be.

Az elemzők felhívják arra a figyelmet, hogy Barack Obama elnök népszerűsége jelenleg mélyponton, 46 százalékon van, amely bár még mindig nem közelíti meg George Bush népszerűségi negatív rekordját, a mostani adminisztráció eddigi elfogadásához képest rendkívül alacsonynak számít.

A kutatásból az is kiderült, hogy a republikánus szavazók 39 százaléka "izgatott" a novemberi választásokat illetően, míg a demokratáknál ez az arány mindössze 24 százalék, vagyis Obamáék nyerési esélyeit a szavazók körében tapasztalható érdektelenség is ronthatja.

Novemberben az amerikai szavazók a 435 képviselő mellett 36 hely sorsáról is döntenek a 100 fős szenátusban, valamint több állam kormányzóját is megválasztják.