Az FBI is nyomoz az olajkatasztrófa ügyében

InfoRádió / MTI
2010. június 2. 07:20
Az amerikai szövetségi kormány bűnvádi és polgári peres nyomozást indított a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa ügyében - jelentette be Eric Holder igazságügy-miniszter, szövetségi főállamügyész a szennyeződés által leginkább sújtott Louisiana államban, New Orleansban.

Vizsgálat kezdődött a Deepwater Horizon olajfúró platform április 20-i felrobbanása, valamint az azt követő, máig tartó olajszivárgás ügyében - közölte Holder, aki nem pontosította, milyen cégek, illetve személyek lehetnek a nyomozás célpontjai. Az utóbbi napokban olyan hír látott napvilágot, hogy bűnvádi eljárás indulhat a katasztrófa fő felelősének tartott BP brit olajtársaság ellen.

Barack Obama elnök is megerősítette: bírósági úton felelősségre fogják vonni a tragédia okozóit az áldozatok és az öböl lakossága nevében.

Holder - aki Louisiana, Mississippi és Alabama állam igazságügyi miniszterével egyeztetett - elmondta: a levegő tisztaságáról és a környezetszennyezésről szóló törvény hatalmazza fel őt, hogy nyomozást indítson a katasztrófa ügyében. Kifejtette, hogy a vizsgálatban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz, és azt mondta, "ha bizonyítékot találunk törvénysértő tevékenységre, határozott lesz a válaszunk". Azt mondta, hogy "elegendő alap" van a nyomozás elindításához.

Az igazságügy-minisztérium arra szólította fel a balesetben érintett három céget - a BP-t, a Transoceant és a Halliburtont -, hogy őrizzék meg katasztrófával kapcsolatos dokumentációt.

A BP részvényeinek árfolyama a londoni tőzsdén 17 százalékkal zuhant, később New Yorkban a cég letéti jegyekbe (ADR) csomagolt részvényeinek árfolyama 15 százalékkal esett. A BP-papírok értéke erősen esett azután, hogy kiderült, nem sikerült az utóbbi napokban a mélytengeri kút eltömítését célzó eljárás, és a szivárgás még akár 2 hónapig is folytatódhat.

A részvények értéke az április 20-i platformrobbanás óta több mint egyharmados csökkenést szenvedett, ez összesen 67 milliárd dolláros esést jelent. Azon más cégek - az Anadarko, a Transocean, a Cameron és a Halliburton - részvényei is estek, amelyek részesedéssel bírnak az olajkútban.