Megbecsülni sem lehet az olajkatasztrófa mértékét a Mexikói-öbölben

Infostart
2010. május 30. 12:00
Továbbra sem sikerült elállítani az olaj szivárgását a Mexikói-öbölben, legjobb esetben is csak augusztusra zárhatják el a vezetéket - mondta Szabó György olajmérnök, arra reagálva, hogy sajtóhírek szerint megszüntették az olaj kiömlését.

A Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa fő felelősének tartott BP pénteken folytatta az olajszivárgás elfojtását célzó kísérletet; a két napja kezdett művelet egyelőre nem hozta meg a várt eredményt.

A brit olajvállalat legutóbbi közlése szerint a "top kill" nevű eljárással még nem tudták leállítani az olaj ömlését. "Nehéz optimistának vagy pesszimistának lenni (...) még nem állítottuk el a szivárgást" - mondta Doug Suttles operatív igazgató.

Az amerikai parti őrség parancsnoka, Thad Allen tengernagy viszont az ABC televízió péntek reggeli műsorában - akárcsak egy nappal korábban - ismét azt mondta: megállították az olaj és a gáz ömlését, de kérdéses, hogy sikerül-e fenntartani ezt az állapotot.

Az InfoRádió által megkérdezett olajmérnök szerint az olajkút elzárása még mindig csak kísérlet. Nem lehet biztosra venni, hogy gyors eredmény születik, végleges megoldást a májusban elindított mentesítő kutaktól lehet várni.

Szabó György hozzátette: két irányból, felülről és a tengerfenékről próbálják megállítani az olajömlést. A szakértő úgy tudja, a szivárgást még csökkenteni sem nagyon sikerült.

A neheze ez után jön, és valószínűleg csak augusztusban tudják majd elzárni hermetikusan az összedőlt olajtornyot - mondta az olajmérnök, aki szerint a katasztrófa mértékét jelenleg nem lehet felmérni.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást