Elképesztő vulkán-hír: 28 évig is eltarthat a kitörés

Infostart
2010. május 29. 06:15
Már több mint tízezer napja tart a Hawaii Nagy Szigeten található Kilauea tűzhányó kitörése. A 28. évében járó vulkáni kitörés 1983. január 3-án kezdődött.

A légitársaságok számára sokkoló lehetett egy minapi hír: tízezredik aktív napját "ünnepelte" egy vulkán. Május 21-én volt ugyanis a Hawaii Nagy Szigeten található Kilauea tűzhányó kitörésének tízezredik napja. Elképesztő szám! - írja a Tűzhányó blog.

Valóban elképesztő, különösen akkor, ha valaki netán arra gondol, hogy esetleg a "légtér-gyilkos" hamufelhőt eregető izlandi kitörés is ilyen hosszú életű lehet. Nos, Izlandon most nyugalom van, bár a kutatók többször figyelmeztettek, hogy az Eyjafjallajökull korábbi kitörése, ha nem is 10 ezer napig, de másfél évig tartott.

A Hawaii Nagy Szigeten található vulkán-rekorder kitörése 1983. január 3-án egy pénteki napon kezdődött a Keleti Riftzónában és azóta is szinte megszakítás nélkül tart - tudósít a blog. A vulkánt bemutató képeket a Tűzhányó blogon nézheti meg, itt pedig egy videó látható Kilauea tűzhányóról, amely egyrészt nem okoz annyi gondot, mint az izlandi társa, másrészt pedig igen nagy távolságra fekszik Európától.

2008 februárjában a Halema'uma'u kráterben is megkezdődött a vulkáni működés, így azóta egyszerre két helyen zajlanak az események. A vulkáni működés jellege eltérő a két helyszínen, a Halema'uma'u kráterben egy kürtő található, amelynek a mélyén egy kb. 70 méter átmérőjű lávatavacska fortyog.

A Keleti Riftzónában lávaöntéses a vulkáni működés. A láva részben a felszín alatt lávaalagutakban halad a sziget partja felé, majd kibuggyan a felszínre és ott folytatja útját egészen a partig, ahol beletorkol az óceánba.