Veszedelmes viszonyok a két Korea között

Infostart
2010. május 28. 22:00
Nincs Dél-Korea kezében olyan eszköz, amellyel hatékonyan léphetne fel Észak-Korea ellen, még az Egyesült Államok támogatása is kevésnek bizonyul - mondta az InfoRádiónak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai-Védelmi Kutatóintézetének igazgatója. Tálas Péter hozzátette: a helyzet rendezéséhez Kína határozott fellépésére lenne szükség.

Szöulnak a két Korea közötti viszonyban nincs hatékony eszköze, amellyel fel tudna lépni Phenjannal szemben, vagyis nem tudja megfenyegetni Észak-Koreát, amely valószínűleg hat atombombával rendelkezik - mondta az InfoRádiónak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai-Védelmi Kutatóintézetének igazgatója.

Tálas Péter hozzátette: egy katonai válaszlépés Szöul részéről veszélyes lehet, mivel számolnia kell azzal, hogy északi szomszédjánál 18 ezerre tehető azoknak a tüzérségi eszközöknek a száma, amellyel el tudja érni a déli országrészt, akár még vegyi és biológiai töltetekkel is.

A szakértő szerint egy katonai konfliktus esetén több millió menekült jelentkezhet be Dél-Koreába és Kínába, amely egy elhúzódó humanitárius válságot idézne elő.

Egy dél-koreai hadihajó elsüllyesztésére adott válaszként Szöul eddig azt jelentette be, hogy felfüggeszti északkal a nem túl intenzív gazdasági kapcsolatok egy részét, valamint közös hadgyakorlatot rendez az Egyesült Államokkal. Tálas Péter azonban úgy látja: előbbi lépés szimbolikus, utóbbi pedig azért sem váratlan, mert minden évben van közös hadgyakorlat, igaz annak időpontját most előbbre hozták.

A legnagyobb kérdés, hogy Kína milyen álláspontot foglal el a kérdésben - véli a külpolitikai szakértő, aki szerint Peking elsősorban a konfliktus enyhítésében érdekelt, és abban, hogy az észak-koreai rendszer fennmaradjon, vagy legalábbis ha változik, akkor azzal nem csökkenjen a befolyása.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást