Kende Tamás: nem válhat hontalanná a kettős állampogárság kérelmezője

Infostart
2010. május 27. 16:55
Jogi szempontból kevéssé kifogásolható az a szlovák törvény, amely megtiltaná, hogy egy szlovák polgár más ország állampolgára is legyen - állítja az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász, aki szerint a szomszéd ország most elfogadott szabályozásában az a különleges, hogy retorzióként alkalmazzák.

Nem rendhagyó eset, amikor egy állam korlátozza a polgárait abban, hogy más országban is állampolgárságot szerezhessenek. Ilyen például Ukrajna, vagy Lettország, de Ausztria is tiltja ezt az intézményt. A szlovákok törvényében viszont az számít egyedülállónak, hogy nagyon rövid idő alatt, válaszlépésként fogadták el - mondta az InfoRádióban Kende Tamás.

Nemzetközi jogi szempontból a szakértő nem lát kifogásolható elemet a szlovák törvény megfogalmazásában, amennyiben ez nem kizárólag magyar állampolgárságra vonatkozik, hanem bármely más országéra is.

Kende Tamás közölte: a szlovák jogszabály akkor lehet helytelen, ha lehet úgy értelmezni, hogy az állam azonnal elveszi a kérelmezőtől a szlovák állampolgárságát.

Az államok ugyanis általában arra törekszenek, különböző nemzetközi egyezmények szerint, így az Európa Tanács állampolgári egyezménye alapján is, hogy a hontalanságot elkerüljék - fűzte hozzá a jogász.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást