"Pozsonynak árthat többet a magyar-szlovák konfliktus"

Infostart
2010. május 26. 16:10
A BruxInfo elemzője szerint nem sért uniós jogszabályt és normát a kettős állampolgárság kiterjesztéséről szóló magyar törvény. Fóris György az InfoRádiónak elmondta, Szlovákia több tekintetben is rosszul jöhet ki a két ország diplomáciai konfliktusából.

Az Európai Unió hagyományosan nem avatkozik bele belpolitikai kérdésekbe, márpedig az állampolgárság megadása egy bizonyos pontig teljes mértékben belpolitikai ügy, arra nem vonatkozik semmilyen uniós jogszabály - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo elemzője a szerdán a magyar parlament által elfogadott állampolgársági törvényről.

Fóris György azonban hozzátette, hogy két tagországról van szó, amelyek között káros feszültségek generálódhatnak, és ez akadályozhatja az unió működését. A tagországok közötti hasonló viták természetes lecsapódási uniós helye az Európai Parlament.

Úgy tűnik, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény nem sért uniós alapszerződésben rögzített normákat, és az Európa Tanács által kodifikált konvenciókat sem, problémás lehet azonban az, ha automatikus szavazati jog megadásával járna az állampolgárság - hangsúlyozta az elemző.

Fóris György úgy véli, az ügy inkább Szlovákiának árthat. Nem tartja kizártnak, hogy rövid távon, ha a szlovák választások miatt a szélsőséges hangok felerősödnek, és az idegengyűlölő Slota-párt aránytalan kormányzati befolyáshoz jut, Szlovákia kedvezőtlen helyzetbe kerül az unióban is.

Ha ugyanis Szlovákia olyan döntéseket hoz, amelyek sértik az uniós alaptörvényeket, akkor már közbeléphet az Európai Bizottság, vagyis a dolgok eszkalációjával Pozsony rosszul járhat - fogalmazott a BruxInfo elemzője.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást