Középületek lángolnak a kihalt Bangkokban

Infostart
2010. május 20. 11:38
Kihalt városra emlékeztet Bangkok a kijárási tilalom és az utcai harcok hatására. Habár a vörösingesek állásait felszámolták a kormányerők, az elkeseredett tüntetők jelentős épületeket, a többi között a tőzsde épületét is felgyújtották - mondta el az InfoRádiónak Balogh András, Magyarország thaiföldi nagykövet.

Drámai események zajlottak Bangkokban az elmúlt huszonnégy óra alatt - tájékoztatta az InfoRádiót Balogh András, hazánk thaiföldi nagykövete.

Hozzátette: a hadsereg egységei megrohamozták a tüntetők bázisait, és páncélozott járműveket, gépfegyvereket is használva felszámolták ezeket az ellenállási gócokat.

Legalább tízen vesztették életüket, a sebesültek száma meghaladhatja a százat - közölte a nagykövet, aki szerint ezzel lezárult a kormány és az ellenzék közötti harcok egyik fő fejezete.

Balogh András azt is elmondta, hogy a megadást tragédiaként felfogók egy csoportja középületeket kezdett felgyújtani: áruházakat, az egyik legjelentősebb bankot és a tőzsdét is lángba borították. Legalább húsz, negyven-ötven emeletes épület ég, vastag füsttel borítva be a város légterét.

Érdekes, fűzte hozzá a diplomata, hogy miközben a bangkok-i tőzsde épülete lángokban állt, az index jelentősen emelkedett. Ez pedig azt jelenti, hogy a thaiföldi üzleti körök bíztató jelnek tekintik a leszámolást a vörösingesekkel.

Bangkokban vasárnapig mindenkit szabadságra küldtek és kijárási tilalmat rendeltek el, hogy kiürüljenek az utcák. Emiatt a máskor színes forgataggal teli város teljesen kihalt - jegyezte meg a nagykövet.

A thaiföldi fővárosban a magyar képviselet információi szerint hétszáz honfitársunk tartózkodik. Úgy tudják, hogy közülük senkinek sem esett baja a harcok miatt.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást