Lángokban áll Bangkok belvárosa

InfoRádió / MTI
2010. május 19. 11:42
Lángokban áll a bangkoki tőzsde épülete és a thaiföldi főváros több bevásárló központja is - közölte a tűzoltóság szerdán, nem sokkal azután, hogy a hadsereg visszafoglalta a vörösinges tüntetők által hat hete megszállva tartott belvárosi negyedet. A katonák páncélosok fedezetében hatoltak be a táborba, legalább öt ember, köztük egy olasz újságíró életét vesztette, többen megsebesültek. A tüntetők négy vezetője megadta magát.

Az ostrom kezdete előtt könnyfakasztó gránátokat lőttek ki a tüntetők által többnyire bambuszból és gumiabroncsokból létesített barikádokra, amelyeket a hajnalban felsorakozott páncélozott harcjárművek igyekeznek áttörni.

Pravit Vongszuvan védelmi miniszter közölte: a katonák azt a parancsot kapták, hogy "100 százalékig" vonják ellenőrzésük alá vörös ingesek által a körbebarikádozott városrészt. A tárcavezető egyben jelezte, hogy a hatóságok "igyekeznek emberi veszteségeket elkerülni" a művelet során.

Nem sokkal a támadás kezdete előtt egy szenátor közölte: a szemben álló felek közötti tárgyalásokra tett kísérletek kudarcba fulladtak, a kormány döntő lépésre szánta el magát.

A thaiföldi hadsereg szerda délre meg is tisztította Bangkok hetek óta tüntetők által megszállt belvárosi negyedének déli részét.

A harcokban a thai hírügynökség szerint legalább öt ember, köztülk egy olasz újságíró vesztette életét és több mint 50-en megsebesültek. A 48 éves olasz fotós halálát haslövés okozta. Könnyebben megsebesült a holland közszolgálati televízió egy újságírója is. Michel Maast, akit főnökei az indonéz fővárosból, Jakartából küldtek a helyszínre tudósítani, a vállán érte egy lövés, amint azt maga mondta el a kórházból.

A tüntetők négy vezetője megadta magát. Egyikük, Dzsatuporn Promphan bocsánatot kért a vörös ingesektől, de, mint mondta, nem akar több áldozatot. Egy másik vezetőjük, Nattavut Szaikua a rendőrök gyűrűjéből, hangosbeszélőn szólította fel híveit, hogy adják fel harcukat és térjenek haza.

Délután már lángokban állt a bangkoki tőzsde épülete és a thaiföldi főváros több bevásárló központja is.

A tűzoltóság egyik vezetője elmondta, hogy "több, a városból jelentett tűznél is dolgoznak, köztük a Central Worldnél", amely a thai főváros egyik legnagyobb plázája, de hetek óta zárva tartott.

A helyi Channel 3 televíziós csatorna vezetése közben bejelentette, hogy vörös inges tüntetők megtámadták a tévét: kívülről felgyújtották az épületet, majd behatoltak.

A Bangkok Post című napilap újságíróit evakuálták a szerkesztőség épületéből, miután fenyegetést kaptak a vörös ingesektől, akik a tüntetők elleni elfogultsággal vádolták a lapot.